Itt van most: Főoldal Aktuális RieslingHírek

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

RieslingHírek

A hónap bora: J.J. Prüm - Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2011

E-mail Nyomtatás

mosel-panorama-5-400-600-80

 

Dr. Manfred Prüm és leánya Katharina a Joh. Jos. Prüm birtokról különösen ismertek magasszintű egyensúllyal bíró Spätlese rizlingjeikről. Nem meglepő, hogy a kimagasló 2011-es évben újra nagyszerű borokat alkottak. A Wehlener Sonnenuhr Spätlese egy varázslatos bor, mely tökéletesen kombinálja a teljesen beérett szőlő gazdag komplexitását a birtokra jellemző precizitással és jól ihatósággal. Azonban türelemre van szükség ahhoz, hogy ebben a borban rejlő potenciált teljes szépségében élvezhessük, így arra ösztökélünk mindenkit, aki szeretne közelebbi ismeretségbe kerülni ezzel a borral, hogy jóval a kóstolás előtt (akár napokkal hamarabb is) nyissák ki és dekantálják!

 

A Birtok szenzációs borokat alkotott a 2011-es évjáratban, melyeknek közös jellemzője az az “intenzív könnyedség” amely “bajnokának” tarták a Prüm birtokot. A teljes szortiment áttekintése a MoselFineWines 20. számában kerül bemutatásra.

 

A bor értékelése:

 

Joh. Jos. Prüm: Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2011 -   93+ pont

 

Ez a bor a fehérhúsú barack, a fehérvirágok (akác, lonc) és füstös pala delikát egyvelegéről szól, mely megidézi a 1980-as és 1990-es évek nagy Auslese évjáratainak emlékezetes borait. Intenzív, tiszta és friss ízek, különleges krémesség adódik hozzá, igen hosszú lecsengéssel, anélkül, hogy bármiféle „súlyosságot” adna a borhoz. Vibráló komplexitása ellenére még mindig visszafogottnak tekinthető, igazi szépségét csak hosszabb palackos érlelés után érheti el. Későbbi, érettebb állapotában a jelenleginél is magasabb pontszámot érdemel!

 

Érlelési potenciál: 2023-2041!

 

MoselFineWines.com

 

Gault Millau németországi borkalauz 2011: az „Év borásza“ címet Johannes Leitznek ítélte

E-mail Nyomtatás
Winzer_des_Jahres_2011Hogy 2009 valóban az évszázad egyik legjobb évjárata lesz-e, ahogy azt már a szüret során sokan megjósolták, azt csak az idő fogja megmondani. A Gault Millau borkalauz főszerkesztője, Joel Payne számára azonban egy biztos: „2009-ből szinte bármelyik bort vakon meg lehet venni. Majdnem minden borász szép borokat készített, és a legjobbaknál hihetetlen magas a minőség."

A Gault Millau kóstolási sorozata után a hivatásos borszakértők tanácsa a 2009-es évjárathoz röviden csak ennyi: „Venni, venni, venni!" Nemcsak, mert szinte minden palackban jó bor van, hanem azért is, mert a következő évjárat minden valószínűség szerint jóval gyengébb lesz: minőségileg is, de a mennyiség szempontjából mindenképp.

A Gault Millau szerkesztősége az „Év borásza" címet Johannes Leitznek ítélte, a rheingaui Josef Leitz borászattól. „A Leitz nevet kezdetben még helyben is alig ismerték. Ma pedig Johannes Leitz borai a nagyszerű rheingaui rizling megtestesülésének számítanak – nemcsak Németországban, hanem külföldön is" – méltatta Joel Payne Johannes Leitz-et, aki már rég a rheingaui borászok élvonalába tartozik.

A Johannes Leitz borokhoz....

 

Frissítőek, mint a forrásvíz – a Joh. Jos. Prüm Borászat borai

E-mail Nyomtatás
«A Prüm borok bája minden, csak nem hivalkodó vagy kendőzetlen. Mindegyikben közös a kifinomultság és az erős karakter különös kombinációja. Nem lenne túlzás őket Bach, Goethe vagy Schinkel munkáihoz hasonlítani, ugyanakkor tökéletesen moseliek, a velejükig rizlingek és összetéveszthetetlenül Prüm-borok.» Stuart Pigott

pruem4Joh. Jos. Prüm – már maga a név is megdobogtatja a rizling-rajongók szívét. A Mosel menti Bernkastel és Wehlen dűlőiből évtizedek óta olyan rizlingek kerülnek ki, amelyek a világ legszebb, legelragadóbb fehérborai közé tartoznak. Nem magától értetődő, hogy ezeket a nagyszerű borokat egy kereskedő a kínálatában tudhatja, ezért nagyon büszkék vagyunk, hogy forgalmazhatjuk Magyarországon a Prüm-féle rizlingeket.

A borok legendás híre 14 hektár szőlőn alapul, a környék legjobb dűlőiben. A legnagyobb terület a Wehlener Sonnenuhr ("Wehleni Napóra") dűlőben fekszik. Ez egy szinte teljesen ideális termőhely, amely arról kapta a nevét, hogy a jelenlegi tulajdonos, Manfred Prüm ükapjának a fivére, 1842-ben egy nagy napórát készíttetett a dűlőben. A család másik jelentős dűlője a Graacher Himmelreich, amely Manfred Prüm szerint nem sokban különbözik a Sonnenuhrtól. A nap előnyösebb állásának köszönhetően azonban a Wehlener Sonnenuhr dűlőből közepes években jóval szebb borok kerülnek ki. Mindkét dűlőben elsősorban devon-korszakbeli pala törmelékéből áll a termőtalaj, amin a filoxéra nem érzi jól magát. Ezért Prüm több, mint húsz éve csak sajátgyökerű tőkéket ültet, s ezek aránya a birtokon több, mint 90%. A sajátgyökerű tőkék előnye például, hogy a szőlőt tovább a tőkén lehet hagyni és a savak lassaban bomlanak le a szemekben.

Fontos figyelmeztetés: a Joh. Jos. Prüm pince borait legendásan hosszú élettartam és könnyedség jellemzi. Fiatal boroknál gyakran megfigyelhető egy viszonylag kellemetlen élesztős jegy. Nem egy öt évnél fiatalabb Prüm-borra mondták már, hogy büdös! Manfred Prüm ezt borai nagyon hosszúra nyúló alkoholos erjedésével magyarázza, amely általában csak a szüret utáni januárban zárul le. A Prüm-borok fogyasztásához tehát türelem kell, ezért tudatosan választottunk kicsit régebbi évjáratokat az Önök számára.

ws_aus

 

A német bortermelésről olvashat a Borbarát magazinban

E-mail Nyomtatás
A Borbarát magazin most megjelent nyári számában ´"Ébredések" címmel áttekintő cikket olvashat német bortermelés múltjáról és jelenéről. Ha érdekli, hogy miért isznak a németek még mindig túl kevés német bort, hogy miért olyan nehéz kiigazodni a német borok címkéjén, és hogy miért érdemes mégis derűlátónak maradniuk a német borbarátoknak és a német borok barátainak stb. stb. üsse fel a Borbarátot a 27. oldalon!
 
2. oldal / 3
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Ahol a rizling terem...

__kisbanner_mosel

__kisbanner_nahe

_kisbanner_pfalz

__kisbanner_rheingau

__kisbanner_saar

 

RieslingHírlevél