Itt van most: Főoldal Aktuális RieslingHírek

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

RieslingHírek

A német grand cru-k népszerűsége – különlegesen különleges minőségű borok

E-mail Nyomtatás
grosses_gewaechs25 éve született a német grand cru, az "Erstes Gewächs". Az új klasszifikáció alapját az ún. Dahlen-féle térkép alkotta. Ezen a térképen rendszerezte a rheingaui dűlőket 1885-ben Heinrich Wilhelm Dahlen, borászszövetség akkori főtitkára. Ezeket a dűlőket negyedszázaddal ezelőtt alapos vizsgálatnak vetették alá, mielőtt létrehozták az új minőségi kategóriát.

További tizenöt évbe telt, míg az „Erstes Gewächs" elnevezést a jogszabályok is legitimálták. 1999-ben jelent meg az első évjárat, az Erstes Gewächs logóval, a fekete háttérből kiemelkedő három román boltívvel. Azóta a német grand cru borok körül valóságos kultusz alakult ki.

Az „Erstes Gewächs" jelölésű borok a szüret után egy évvel, pontosan szeptember 1-jén kerülnek forgalomba. Sok bor azonban ekkorra már el is fogy, mivel a borászok már a hivatalos forgalomba hozatal előtt, előjegyzés alapján eladják azokat. Érdemes tehát az „Erstes Gewächs" borokat legkésőbb a forgalomba hozatal előtt két hónappal megrendelni.

Az „Erstes Gewächs" borok iránti hatalmas kereslet érthető. A kiemelkedően magas minőséget szigorú szabályok garantálják. Az ültetvények fekvését, a megművelés módját, a szüretelt szőlő fajtáját és minőségét, a feldolgozás módszereit és a tárolás körülményeit mind-mind egyértelmű előírások szabályozzák. Az „Erstes Gewächs" jelzőt csak rheingaui száraz borok viselhetik, és csak a VDP (a különleges minőségű német borok termelőinek szövetsége) tagjai használhatják. Utóbbi feltétellel szemben jogos a kritika, mivel sok borász van, aki kitűnő dűlőket művel, de nem a VDP tagja.

Az „Erstes Gewächs" borok sikerén felbuzdulva a VDP továbbfejlesztette a rendszert, és a többi német borvidéken bevezette a „Großes Gewächs" megjelölést. Bár a különbségtétel kicsit megtévesztő, a két megjelölés között csupán annyi a különbség, hogy az „Erstes Gewächs" kizárólag a Rheingauban használható.

Ha az említett két kategóriával tisztában vagyunk, könnyű megérteni az „Erste Lage", „legjobb termőhely" jelölést is. Így azokat a borokat jelölik, melyek a VDP dűlőklasszifikációja szerint „Erstes" vagy „Großes Gewächs" bor szüretelésére alkalmas dűlőből származnak, de magasabb maradékcukor-tartalommal rendelkeznek, mint az fent említett száraz rokonaiknál megengedett.

Az „Erste Lage" borok gyakran autentikusabbak, jobban tükrözik termőhelyük adottságait. Jó években a borbarát nyugodt szívvel hagyatkozhat „Erstes Gewächs"-re is. Ha nem egy modern sztárborra, hanem maradandó, sokrétű élményre vágyik, nem fog csalódni.

 

Nagyszerű páros – ha néhány dologra odafigyelünk. Spárga és rizling

E-mail Nyomtatás
sparga_rizling_menuAki „spárgához való borról" beszél, az általában illatos, könnyű, friss borra gondol a legújabb évjáratból – és ezzel máris tévúton jár. Gyakran a nem túl testes, de érettebb borok jelentik a spárga mellé az ideális partnert.

A spárgához általában a fehér, száraz, közepesen testes, nem túl magas alkoholtartalmú borok illenek. Az új évjáratból való borok nem optimálisak, mert az érettebb borok finomabb, elegánsabb savai jobban illenek a spárga enyhe aromáihoz.

A rizlingek közül sem mindegyik ajánlható spárga mellé. Sem a túl karcsú, sem a túl testes és ásványos borok nem ideálisak, és a botritiszes jegyek is inkább zavaróak ebben a párosításban. Általában a reduktív, acéltartályban erjedt borok felelnek meg a legjobban, 10-12 °C-on kínálva.

Egyszerű szabály, hogy a fehér spárga mellé fehér bor illik, míg a fűszeresebb zöld spárgát rozéval vagy vörösborral is kombinálhatjuk.

A bor kiválasztásánál kedvünk szerint kétféle megközelítést alkalmazhatunk. A konkrét rizling-javaslatokat természetesen mellékeljük.

Harmónia
Ha az étel és a bor harmóniájára törekszünk, a borban is a spárga földközeliségét, ásványosságát és puhaságát kell keresnünk. A túl magas savtartalmú rizlingek nem jönnek szóba, így a német fehérborok esetében a 2007-es évjárat jobb, mint a 2008-as. De akár egy érettebb rheingaui száraz rizlinget is választhatunk. Ennél a változatnál a spárgát olvasztott vajjal javasoljuk tálalni. Kínálatunkból a Georg Breuer borászat Nonnenberg Rauenthal Riesling-jét ajánljuk.

Kontraszt
Az is érdekes lehet azonban, ha nem a harmóniára, hanem kontrasztra törekszünk. Ebben az esetben enyhén gyümölcsös, és egy kicsit savasabb bort is választhatunk. A spárgát ilyenkor hollandi mártással, parmezánnal, vagy egyéb, karakteresebb ízű kísérővel is tálalhatjuk. Kínálatunkból a Nahe borvidékről ajánljuk Helmut Dönnhoff alapborát vagy a von Racknitz borászat birtokborát, a Saar mentéről pedig a LochRiesling-et a Herrenberg borászattól.

 

 

Kiemelt dűlők a nagy hagyományú osztrák borászatoknál

E-mail Nyomtatás

A német VDP és a Hagyományos Osztrák Borászatok (Österreichische Traditionsweingüter) egyesület együttműködése: a kiemelt dűlő kategóriájának bevezetése a Krems és a Kamp völgyében.

csoport_elso_dulo_ausztriaA Hagyományos Osztrák Borászatok egyesületének tagjai a Kremstal, Traisental, Kamptal és Wagram régiókból
  A Duna mellékfolyói völgyeinek (Kremstal, Traisental, Kamptal, Wagram) legnagyobb hagyományú osztrák borászai az Österreichische Traditionsweingüter (Hagyományos Osztrák Borászatok) nevű egyesülésben tömörülnek. A szervezet 1992-ben azzal a céllal alakult, hogy az egyes termőhelyeket minőségi szempontok szerint rendszerezze.

Az egyesület 23 tagja majd két évtizeden keresztül figyelte a különböző dűlőkből származó borokat, elemezte a fejlődési potenciált és az egyedi karaktervonásokat, hogy kiválassza a legjobb termőhelyeket. Ezzel párhuzamosan élénk tapasztalatcserét folytattak a német VDP-vel ("Különleges Minőségű Német Borok Termelőinek Szövetsége"), hogy minél inkább egységes szempontok alapján járjanak el.

A 2009-es évjáratban először jelennek meg a legjobb dűlőkből származó borok az "Erste Lage" ("legjobb termőhely") jelöléssel a címkéjükön. "A borokat generációkon át figyelemmel kísérő borászok tapasztalata és a borbarátok visszajelzése jelentik a fő szempontokat, amelyek alapján egy termőhelyből különleges termőhely lesz" – foglalja össze Michael Moosbrugger, az osztrák egyesület vezetője.

A Hagyományos Osztrák Borászatok dűlőbesorolása "Districtus Austriae Controllatus" (DAC) osztrák eredetmegjelölési rendszeren alapul. A Duna-vidéki borrégiókban (Kamptal, Kremstal, Traisental) csak a rizling és a zöld veltelini fajtájú borok viselhetik a "DAC" eredetigazolást, s ehhez igazodva az új dűlőbesorolásban is csak az e két fajtát termő dűlők kaphatnak kiemelt státuszt. A Hagyományos Osztrák Borászatok ezzel egy átfogóbb eredetmegjelölési rendszer felé tettek újabb lépést.


 

 

Wein.Berg.Leuchten - Szőlő.Hegy.Fények

E-mail Nyomtatás
weinbergleuchten_thumbA Német Kiemelt Minőségű Borok Termelőinek Szövetsége (Verband Deutscher Prädikatsweingüter, VDP) idén ünnepli századik születésnapját. A legjelentősebb német borász-szövetség jubileumi rendezvényeinek egyike egy művészeti akció: minden borvidék legjobb dűlői sejtelmes, szinte misztikus hangulatú éjszakai megvilágítást kapnak.

A különleges rendezvények, melyeket az egyes borrégiók egyedi vizuális, zenei és kulináris élménnyé formáznak, a látogatóknak egészen új rálátást adnak a német borkultúrára. A német csúcsborok reneszánszát látványosan, de mégsem hivalkodóan ünneplik.

A rendezvénysorozatot március 6-án a Rheinhessen, a Franken és a Pfalz borrégió kezdte meg. Rheinhessenben a Rote Hang dűlő Nierstein községben, a frank borvidéken az Idig dűlő Königsbachban, Pfalzban pedig a Stein nevű würzburgi szőlőhegy kapott ünnepi kivilágítást.

„Az akcióval a szó legszorosabb értelmében új megvilágításba helyezzük a német bor-kultúrtájak szépségét és hagyományait, és reflektorfénybe állítjuk a legjobb német borok szülőhelyét. A legjobb termelők a csúcsdűlőket nemcsak a legkiemelkedőbb borok termőhelyének tekintik, hanem a borkultúra műemlékeinek is. Ezt szeretnénk vendégeink és minden borbarát felé kifejezni" – mondja Steffen Christmann, a szövetség elnöke.

 
3. oldal / 3
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Ahol a rizling terem...

__kisbanner_mosel

__kisbanner_nahe

_kisbanner_pfalz

__kisbanner_rheingau

__kisbanner_saar

 

RieslingHírlevél