Itt van most: Főoldal Termelők Peter Lauer Termelők Peter Lauer

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Peter Lauer

florian_lauer
„Nagyszerű érzés, amikor az embernek a saját borai okoznak kellemes meglepetést" – mondja Florian Lauer.

„Rizling haladóknak“ – hirdeti magabiztosan Peter Lauer honlapja. A magabiztosság nem véletlen, hiszen a Saar-menti borászat abszolút egyéni, karakteres rizlingeket készít az Ayler Kupp dűlő terméséből, a palackokon még a hordó számát is feltüntetve, amelyben az adott tétel érett.

Peter és Florian Lauer egy népszerű szállodát és egy kiváló éttermet is üzemeltet, bár a boruk eladásához erre már rég nincs szükségük. A Gault Millau által 5-ből 3 szőlőfürttel kitüntetett borászat negyedik családi generációja 2003 óta folyamatosan egyre feljebb törekszik. Birtokuk 6 hektár, melyen kizárólag rizlinget termesztenek.

A fő dűlőnek számító Ayler Kupp három eltérő karakterű részre osztható, melyek termését egymástól elkülönítve szüretelik és dolgozzák fel. A borok a három parcella után az „Unterstenberg“, „Kern“ és „Stirn“ nevet viselik. A szőlőben különös jelentőséget tulajdonítanak az integrált, környezetbarát művelésnek és a késő, szelektív szüretnek. A teljes szőlő kipréselése után a mustot előszűrik és 1000 literes fahordókban spontán módon erjesztik. Ezután a bor sokáig az élesztőn marad, hogy a borok természetes módon kerekedjenek ki.


További Információk

 

Előrelépés 2010-ben „Nagyon örülünk az Eichelmann-borkalauz kitüntetésének: a negyedik csillagnak az ötből és a legjobb német borászatok közé való besorolásnak.“

A hordók számát a címkén is megadják. Egyéni elképzelés, ami a palackozást eléggé megnehezíti, de van benne valami. A borokat Lauerék édesség szerint száraz, fanyar, gyümölcsös és édes kategóriába sorolják, amelyet a palack nyakán lévő gyűrű jelöl. A száraz és fanyar rizlingeket a minőségi bor megjelöléssel értékesítik.

 

fuder
A borokat a fahordókban sokáig tartják az élesztőn, és időről időre megkeverik, ami krémes testességet kölcsönöz nekik.

A késői szüret (Spätlese), válogatás (Auslese) és bogyóválogatás (Beerenauslese) kategóriákban csak desszertborokat készítenek.

 
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Mások szemében...

„…Törzsvendég a toplistánkban“

„…Nagyszerű tételek“
Gault Millau

„A 2008-as évjáratból Peter Lauertől ismét két bor is az első tíz között volt a Gault Millau borkalauz német toplistáján, száraz és félszáraz kategóriában.“

… közöttük a nálunk is kapható “Kern” dűlőszelekció, amelyet a Gault Millau 91 ponttal tüntetett ki.


Mit mond a cimke?

cimke_lauer_thumb

A borászat környéke

terkep_peter_lauer_dulo_thumb

A talaj

pala_ayler-kupp

Az Ayler Kupp dűlőben a talaj főleg törmelékes szürkepalából áll, darabos kőzettartalma igen nagy.