A spárgához általában a fehér, száraz, közepesen testes, nem túl magas alkoholtartalmú borok illenek. Az új évjáratból való borok nem optimálisak, mert az érettebb borok finomabb, elegánsabb savai jobban illenek a spárga enyhe aromáihoz.
A rizlingek közül sem mindegyik ajánlható spárga mellé. Sem a túl karcsú, sem a túl testes és ásványos borok nem ideálisak, és a botritiszes jegyek is inkább zavaróak ebben a párosításban. Általában a reduktív, acéltartályban erjedt borok felelnek meg a legjobban, 10-12 °C-on kínálva.
Egyszerű szabály, hogy a fehér spárga mellé fehér bor illik, míg a fűszeresebb zöld spárgát rozéval vagy vörösborral is kombinálhatjuk.
Harmónia
Ha az étel és a bor harmóniájára törekszünk, a borban is a spárga földközeliségét, ásványosságát és puhaságát kell keresnünk. A túl magas savtartalmú rizlingek nem jönnek szóba, így a német fehérborok esetében a 2007-es évjárat jobb, mint a 2008-as. De akár egy érettebb rheingaui száraz rizlinget is választhatunk. Ennél a változatnál a spárgát olvasztott vajjal javasoljuk tálalni. Kínálatunkból a Georg Breuer borászat Nonnenberg Rauenthal Riesling-jét ajánljuk.
Kontraszt
Az is érdekes lehet azonban, ha nem a harmóniára, hanem kontrasztra törekszünk. Ebben az esetben enyhén gyümölcsös, és egy kicsit savasabb bort is választhatunk. A spárgát ilyenkor hollandi mártással, parmezánnal, vagy egyéb, karakteresebb ízű kísérővel is tálalhatjuk. Kínálatunkból a Nahe borvidékről ajánljuk Helmut Dönnhoff alapborát vagy a von Racknitz borászat birtokborát, a Saar mentéről pedig a LochRiesling-et a Herrenberg borászattól.
< Előző | Következő > |
---|