Itt van most: Főoldal Termelők Herrenberg Termelők Herrenberg

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Herrenberg

loch_csalad
A „messziről érkezett" borász házaspár, Claudia és Manfred Loch. Sikerük kulcsa a kompromisszumok nélküli, tökéletes munka a szőlőben.

1992. Két tapasztalatlan hobbi-borász, 1200 m² szőlő, néhány öreg fahordó. Plusz egy rozsdás traktor, egy vízözön előtti fa szőlőprés és egy nagy adag idealizmus. A cél: a legismertebb borászokénál is jobb borokat készíteni.

Mára a Loch házaspár megkérdőjelezhetetlenül a Saar-menti borvidék legjobb borászai közé tartozik. A 2005-ös és 2006-os évjáratú boraikat Parker 94 pontra értékelte. Olyan rizlingeket, amelyek (akkor még) 20 euróba sem kerültek! De mi a titka ezeknek a nagyszerű boroknak? Nincs titok: a Loch pince rizlingjei a kitűnő adottságú dűlők, a kemény, szorgalmas kétkezi munka és a szigorú ökológiai gazdálkodás gyümölcsei.
További Információk

A Loch házaspár szőlői élesen elütnek a szomszédos parcelláktól. Egyrészt a talajt borító, természetes és változatos zöld növényzet miatt, amely a vízért való versengésben a szőlő gyökereit mélyebbre kényszeríti, így fontos szerepet játszik mind az erózióvédelemben, mind a humusztermelődésben. Másrészt pedig a szomszédokétól teljesen különböző, és ezen a vidéken alig ismert, Prof. Cargnello által kifejlesztett függőleges művelés miatt.

Ez egy nagy odafigyelést igénylő metszési mód, amelyet a Loch házaspár saját kezűleg, segítő munkások nélkül végez. Ennek az eredménye a sokkal jobb levél-gyümölcs arány: nagyon sok level lát el minél kevesebb gyümölcsöt, ami nagy mértékben hozzájárul a szőlő kiemelkedő minőségéhez. Mindez a nagyon késői szürettel kombinálva a környék legfinomabb szőlőjét eredményezi, “amit sajnos már a vaddisznók is fölfedeztek” – ahogy Manfred Loch meséli mosolyogva.

loch_szolo
A speciális függőleges műveléssel a Loch házaspár korlátozza a hozamot a legradikálisabban a Saar mentén.

A kis szőlőterület és az alacsony hozam azt is lehetővé teszi, hogy a szüretet egy hét alatt, a lehető legideálisabb időpontban végezzék el, míg a nagy borászatoknál gyakran hat hétig is eltart a szüret. A hozamot különösen alacsonyan tartják (33 hl/ha!), a szőlőt a legérettebb állapotban, nagy igényességgel válogatják, majd azonnal, kis rekeszekben szállítják a pincébe, hogy a szemek minél kevésbé nyomódjanak meg. A szőlőt kíméletesen préselik, majd a mustot azonnal nemesacél tartályokba töltik, ahol mérsékelten reduktív körülmények között, minél kevesebb kénezéssel erjed a bor. Ehhez annyi időt kap, amennyi csak szükséges: előfordul, hogy a természetes élesztők még késő tavasszal is dolgoznak a tartályokban. Röviden így lehet összefoglalni a Loch házaspár módszerét. Hogy ez a módszer helyes-e, arról tanúskodjanak maguk a borok!

Rendezési elv:     Mutat: #  
  • «« Elejére
  • « Előző
  • 1
  • Következő »
  • Végére »»

Találat 1 - 3 / 3

Ockfener Bockstein 2011

Már most ellenállhatatlan, finoman, bársonyosan telt, enyhén zöldes árnyalatú, dús textúrájú. Lecsengése hihetetlenül hosszú. 
Termék részletek...


Schodener Herrenberg Stier 2011

A "Stier" dűlőszelektált rizling inkább finom bogyós gyümölcsöket idéz, illatában édes és testes, ezután a szájban meglepően karcsú és valóban száraz. Még egy enyhe, frissítő fanyarság is megjelenik, de bármiféle csersav nélkül. 
Termék részletek...


Wiltinger Schlangengraben Riesling trocken Alte Reben 2011

Száz évesnél is öregebb, sajátgyökerű tőkéken termett, a világ egyik legrégebbi szőlőhegyén. Az orrban érett, sárga gyümölcsök erős illata és zöldfűszeres-gyógynövényes aromák keverednek. A szájban az aranysárga szőlőt és a pala finom, de intenzív fűsze 
Termék részletek...  • «« Elejére
  • « Előző
  • 1
  • Következő »
  • Végére »»
Találat 1 - 3 / 3
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Mások szemében...

"A Herrenberg a Saar mentén olyan, mint a Chateu Petrus variációja fehérborra: picike mennyiségek, és teljesen egyedi terroir-jegyek a létező legjobb termőhelyekről.“

Mario Scheuermann, borújságíró


Mit mond a cimke?

cimke_herrenberg_thumb

A borászat környéke

terkep_herrenberg_dulo_thumb

Bockstein dűlő

grauwacke_thumb

szurke_pala_thumb

A Bockstein dűlő északnyugattól keletig öleli körbe Ockfen községet. A hegy gerincén álló erdő védi a szőlőket a hideg szelektől.  A talaj elsősorban grauwacke (felső kép) és szürkepala (alsó kép), közte helyenként sárga finomföld. Robosztus, erőteljes, testes rizlingek teremnek itt.