Itt van most: Főoldal Termelők Herrenberg Termelők Herrenberg

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Herrenberg

loch_csalad
A „messziről érkezett" borász házaspár, Claudia és Manfred Loch. Sikerük kulcsa a kompromisszumok nélküli, tökéletes munka a szőlőben.

1992. Két tapasztalatlan hobbi-borász, 1200 m² szőlő, néhány öreg fahordó. Plusz egy rozsdás traktor, egy vízözön előtti fa szőlőprés és egy nagy adag idealizmus. A cél: a legismertebb borászokénál is jobb borokat készíteni.

Mára a Loch házaspár megkérdőjelezhetetlenül a Saar-menti borvidék legjobb borászai közé tartozik. A 2005-ös és 2006-os évjáratú boraikat Parker 94 pontra értékelte. Olyan rizlingeket, amelyek (akkor még) 20 euróba sem kerültek! De mi a titka ezeknek a nagyszerű boroknak? Nincs titok: a Loch pince rizlingjei a kitűnő adottságú dűlők, a kemény, szorgalmas kétkezi munka és a szigorú ökológiai gazdálkodás gyümölcsei.
További Információk

A Loch házaspár szőlői élesen elütnek a szomszédos parcelláktól. Egyrészt a talajt borító, természetes és változatos zöld növényzet miatt, amely a vízért való versengésben a szőlő gyökereit mélyebbre kényszeríti, így fontos szerepet játszik mind az erózióvédelemben, mind a humusztermelődésben. Másrészt pedig a szomszédokétól teljesen különböző, és ezen a vidéken alig ismert, Prof. Cargnello által kifejlesztett függőleges művelés miatt.

Ez egy nagy odafigyelést igénylő metszési mód, amelyet a Loch házaspár saját kezűleg, segítő munkások nélkül végez. Ennek az eredménye a sokkal jobb levél-gyümölcs arány: nagyon sok level lát el minél kevesebb gyümölcsöt, ami nagy mértékben hozzájárul a szőlő kiemelkedő minőségéhez. Mindez a nagyon késői szürettel kombinálva a környék legfinomabb szőlőjét eredményezi, “amit sajnos már a vaddisznók is fölfedeztek” – ahogy Manfred Loch meséli mosolyogva.

loch_szolo
A speciális függőleges műveléssel a Loch házaspár korlátozza a hozamot a legradikálisabban a Saar mentén.

A kis szőlőterület és az alacsony hozam azt is lehetővé teszi, hogy a szüretet egy hét alatt, a lehető legideálisabb időpontban végezzék el, míg a nagy borászatoknál gyakran hat hétig is eltart a szüret. A hozamot különösen alacsonyan tartják (33 hl/ha!), a szőlőt a legérettebb állapotban, nagy igényességgel válogatják, majd azonnal, kis rekeszekben szállítják a pincébe, hogy a szemek minél kevésbé nyomódjanak meg. A szőlőt kíméletesen préselik, majd a mustot azonnal nemesacél tartályokba töltik, ahol mérsékelten reduktív körülmények között, minél kevesebb kénezéssel erjed a bor. Ehhez annyi időt kap, amennyi csak szükséges: előfordul, hogy a természetes élesztők még késő tavasszal is dolgoznak a tartályokban. Röviden így lehet összefoglalni a Loch házaspár módszerét. Hogy ez a módszer helyes-e, arról tanúskodjanak maguk a borok!

Rendezési elv:     Mutat: #  
  • «« Elejére
  • « Előző
  • 1
  • Következő »
  • Végére »»

Találat 1 - 3 / 3

Ockfener Bockstein 2011

Már most ellenállhatatlan, finoman, bársonyosan telt, enyhén zöldes árnyalatú, dús textúrájú. Lecsengése hihetetlenül hosszú. 
Termék részletek...

9 900 Ft

Schodener Herrenberg Stier 2011

A "Stier" dűlőszelektált rizling inkább finom bogyós gyümölcsöket idéz, illatában édes és testes, ezután a szájban meglepően karcsú és valóban száraz. Még egy enyhe, frissítő fanyarság is megjelenik, de bármiféle csersav nélkül. 
Termék részletek...

5 800 Ft

Wiltinger Schlangengraben Riesling trocken Alte Reben 2011

Száz évesnél is öregebb, sajátgyökerű tőkéken termett, a világ egyik legrégebbi szőlőhegyén. Az orrban érett, sárga gyümölcsök erős illata és zöldfűszeres-gyógynövényes aromák keverednek. A szájban az aranysárga szőlőt és a pala finom, de intenzív fűsze 
Termék részletek...

12 900 Ft


  • «« Elejére
  • « Előző
  • 1
  • Következő »
  • Végére »»
Találat 1 - 3 / 3
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Mások szemében...

"A Herrenberg a Saar mentén olyan, mint a Chateu Petrus variációja fehérborra: picike mennyiségek, és teljesen egyedi terroir-jegyek a létező legjobb termőhelyekről.“

Mario Scheuermann, borújságíró


Mit mond a cimke?

cimke_herrenberg_thumb

A borászat környéke

terkep_herrenberg_dulo_thumb

Bockstein dűlő

grauwacke_thumb

szurke_pala_thumb

A Bockstein dűlő északnyugattól keletig öleli körbe Ockfen községet. A hegy gerincén álló erdő védi a szőlőket a hideg szelektől.  A talaj elsősorban grauwacke (felső kép) és szürkepala (alsó kép), közte helyenként sárga finomföld. Robosztus, erőteljes, testes rizlingek teremnek itt.