„A hagyományt nem lepi be a por, ha az ember napról napra élettel tölti meg” – vallja Theresa Breuer, aki ma a borászatot vezeti.
A 2004-ben hirtelen elhunyt Bernhard Breuer, a borászat névadójának, Georg Breuernek a fia az egyik leginnovatívabb német borásznak számított, aki különös érzékenységgel és körültekintéssel készítette száraz rizlingjeit.
Ma a borászatot a másik fivér, Heinrich Breuer és unokahúga, Theresa Breuer viszi, régi pincemesterük, Hermann Schmoranz támogatásával. Az izgatott várakozásokat nagy megkönnyebbülés oldotta fel, amikor kiderült, hogy a Breuer-pincétől megszokott minőséget a család negyedik generációja is tartani tudja.
A borászat 32 hektáron gazdálkodik, részben a Rauenthal község határában fekvő (kizárólagos tulajdonú) Nonnenberg és Rothenberg dűlőkön, részben pedig a Rüdesheimhez tartozó Berg Roseneck, Berg Rottland és Berg Schlossberg dűlőkön. A teljes birtokból 26 hektáron terem rizling.
A rüdesheimi hegy, a Schlossberg, a Rottland és a Roseneck dűlővel – az egyik legjobb terroir a Rajna mentén.
A Breuer borászat pincéjében hiába keressük a modern technológiát: a család a hagyományos módszerek híve. Az erjedési hőmérsékletet nem szabályozza számítógép – a különböző erjedési feltételeket tudatosan hagyják hatni. A hosszú élesztőn tartás és a német tölgyből készült hordók által biztosított nagyobb fokú oxigénfelvétel sokrétű aromavilágot és hosszú eltarthatóságot eredményez.
Mindemellett még egy izgalmas projektre is marad idő: borász kollégájukkal, Johannes Leitz-cel közösen a rüdesheimi hegyoldalban fél évszázada megműveletlen teraszokat telepítettek be újra. A rizling barátai már most kíváncsian várhatják az eredményt.
„Minden Breuer-bor egyre szebb az idő teltével, pedig ezek igénylik a legkevesebb türelmet, amíg száraz eleganciájukat kibontakoztatják.“ Stuart Pigott (rizlingszakértő): Kleiner genialer Weinführer, 2009
A Breuer-pincében ma is a száraz boroké a főszerep: tízből kilenc palackba száraz bor kerül. A családi hagyomány folytatása is hozzájárulhat ahhoz, hogy ma is kevés más német borász van, aki ennyire értene a szépen érő száraz rizlingekhez. A Breuer borászat legjobb rizlingjei egy évtized, vagy akár még hosszabb idő elteltével sem veszítenek értékeikből.
„Breuer főleg klasszikus, száraz rheingaui rizlingeket készít, finom aromákkal és elegáns struktúrával. A tipikus Breuer-féle rizlinget kitűnő savszerkezet, sűrű gyümölcsösség és szép testesség jellemzi.“ Der Feinschmecker Weinführer (maximális pontszám, 5)