Itt van most: Főoldal Termelők Joh. Jos. Prüm Termelők Joh. Jos. Prüm

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Joh. Jos. Prüm

katharina_pruemA Joh. Jos. Prüm borászatot 1911-ben alapították, amikor Mathias Prüm borászatát felosztották hét gyermeke között. Az örökösök közül egyedül a legidősebb fiú, Johann Josef, és az ő leszármazottai voltak annyira elkötelezettek a magas minőség iránt, hogy pincéjük hírnevét immár több, mint egy évszázada töretlenül őrzik és öregbítik. A Joh. Jos. Prüm pince borai, különösen a rendkívül minerális „Graacher Himmelreich" és a testes „Wehlener Sonnenuhr" ma a világ legkeresettebb és legnehezebben hozzáférhető fehérborai közé tartoznak.

Ezeket a legendás borokat ma Dr. Manfred Prüm és családja készíti. Dr. Manfred Prüm hozzáértése jónéhány évtizede a kompromisszumok nélküli magas minőség garanciája. Lánya, Dr. Katharina Prüm néhány éve döntött úgy, hogy maga is beszáll a családi borászatba, és hamar sikerült kivívnia a szakma elismerését.

További Információk

A pincészet alapját a 22 hektáros birtok képezi, a középső Mosel legjobb dűlőiben. A családi hagyományhoz híven rengeteg energiát áldoznak a szőlészeti munkára, hiszen véleményük szerint a nagy borok csakis a szőlőben születnek. Manfred és Katharina Prüm filozófiája szerint a pincében már csak azt kell megoldani, hogy a dűlőben keletkezett minőség minél hamisítatlanabbul kerüljön a palackba.

dr_manfred_pruemA J.J.Prüm borok hagyományosan gyümölcsösek, mérsékelt természetes cukortartalommal. Magas savtartalmuk, mineralitásuk és temperamentumuk folytán azonban a borok inkább száraz benyomást tesznek. Rendkívül szépen öregednek, viszont a hatalmas érési potenciálnak az az ára, hogy a borok fiatalon mérsékelten élvezetesek. A fiatal borokat reduktív jegyek és egészen jellegzetes élesztőaromák jellemzik, amelyektől sokan idegenkednek. A nagyon érett szőlőt adó évek, mint például 2003, 2005, 2006 és 2007 boraiban azonban már fiatalon is a kirobbanó gyümölcsösség dominál, amely uralkodik minden más összetevőn.

Ugyanakkor néhány év elteltével a kritikusok által gyengének ítélt évjáratok Prüm-borai is valódi mesterműnek bizonyulnak. A legendás pincébe eddig kívülálló még nem tehette be a lábát. Sok szakértő és laikus gondolja, hogy a kitűnő termőhelyek mellett a pincében is van valami titok, amelynek köszönhetően ezek a borcsodák létrejönnek. Akárhogyan is, a Prüm-pince borai néhány évi érlelés után a világ nagy fehérborai közé tartoznak, utánozhatatlanul egyedi karakterük ellenére – vagy éppen annak köszönhetően.

 

 

 



Rendezési elv:     Mutat: #  
  • «« Elejére
  • « Előző
  • 1
  • Következő »
  • Végére »»

Találat 1 - 5 / 5

Graacher Himmelreich Kabinett 2014

91 points Wine Spectator: "Elegant and stylish, revealing floral, lime, slate and saline notes allied to a gossamer frame. There's an intensity that dissipates slowly, with a mouthwatering aftertaste. Drink now through 2022." (03/09) 91 points Wine Enth 
Termék részletek...

5 000 Ft

Graacher Himmelreich Spätlese 2014

Hihetetlenül kifinomult, játékosan csábító bor. Finom alma- és citrusaromák mellé cizellált sósság és nedves, földes pala benyomása társul. A korty enyhe viszkozitása a „spätlese“, kései szüretelésű minőséget támasztja alá. Az összképet érett, bordó egres 
Termék részletek...

6 900 Ft

Wehlener Sonnenuhr Auslese 2011

Illatában mangó, birsalma, érett alma, citrom, mandarin, vanília, szerecsendió és még sokféle más aroma jelenik meg egy-egy pillanatra, hogy aztán újabb benyomásoknak engedjen teret. A kortyot nemes édesség és rendkívül érett bogyós gyümölcsök íze jellemz 
Termék részletek...

24 000 Ft

Wehlener Sonnenuhr Kabinett 2014

Illatában cseresznyevirág, golden alma és némi vanília. A korty kezdetén enyhe krémesség, amelyet szépen támogat a nagyszerű savszerkezet. Kiteljesedve komplex, enyhén sós, pikáns és testes, mégis gördülékeny, a lecsengésben szinte száraz mineralitással. 
Termék részletek...

5 800 Ft

Wehlener Sonnenuhr Spätlese 2014

Fiatal, még nem bontakozott ki teljesen, de az évjáratát meghazudtolóan tiszta és kifinomult. Texurája selymes, szépen öleli körül a sárgabarackos, zöldcitromos és palás aromákat. Nagyon harmonikus, hosszú lecsengésű bor, mely már ma is kellemesen iható, 
Termék részletek...

7 900 Ft


  • «« Elejére
  • « Előző
  • 1
  • Következő »
  • Végére »»
Találat 1 - 5 / 5
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Mások szemében...

„A Prüm család minden borában különösképpen egyesül a finomság és az erős karakter. Nem lenne túlzás őket Bach, Goethe vagy Schinkel munkáihoz hasonlítani, ugyanakkor tökéletesen moseliek, a velejükig rizlingek és összetéveszthetetlenül Prüm-borok."
Stuart Pigott


Mit mond a cimke?

cimke_pruem_thumb

A Mosel dűlőtérképe

mosel_terkepe_thumb

Jellemző aromák

foaromak_mosel
A moseli borok kifinomultak, a citrom, mangó, sárgabarack és piros alma aromáival és a pala mineralitásával.

A Sonnenuhr dűlő

wehlener_sonnenuhr

A Wehlener Sonnenuhr dűlőben a több, mint 400 millió éves devon-korszakbeli pala a meghatározó kőzet. A köves talajréteg gyorsan átengedi az esővizet a gyökerekhez, sötét színének köszönhetően hamar felmelegszik, a kövek pedig jól tárolják a nap melegét.