Itt van most: Főoldal Borvidékek Mosel Borvidékek Mosel

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Mosel

banner_izvilag

A Mosel-menti táj embert próbáló vidék. A folyó mély völgyet vágott magának az ősi palakőzetbe, s a szűk folyómedret kísérő meredek hegyoldalakon a legextrémebb fekvésű helyeken is teraszokat alakítottak ki. A tőkék mély gyökereket eresztve tudnak csak megkapaszkodni a köves talajban. Az alsó teraszokat leszámítva csak kézi művelésről lehet szó, néhol még drótkötélpálya segítségével sem lehet gépekkel dolgozni.

A teraszokon, különösen a meredek dűlőkön, ma is az évszázados hagyományú bakos művelést alkalmazzák, ahol minden tőke külön karóra támaszkodik. Ez a szőlőnek kellő fényt és levegőt biztosít, de sokkal több munkát jelent, mint a kordonos művelés. Itt hektáronként kb. évi 1500 munkaórával kell számolni – a pfalzi borvidéken például ennek a fele is elegendő.
A Mosel borvidékről bővebben

banner_izvilag
 

A moseli borok egyedi ízvilágát és kitűnő borait ismerve a sok munka azonban megéri. A legjobb moseli borok között nagyszerű, kifinomult kabinetteket, gyümölcsösen rafinált, varázslatosan minerális és karakteres savszerkezetű késői szüretelésűeket kóstolhatunk. A későn érő rizling számára a védett folyóvölgy és a meleget raktározó palakőzet ideális körülményeket nyújt, 120-140 napos érési időszakot biztosít, a többi német borvidék kb. 100 napjával szemben.

A moseli rizling nagyon kitartó, még évtizedek múltán is meglepően friss ízélményt nyújt. Bármennyire is gazdag extraktokban, egy ízig-vérig moseli bor a legteljesebb és legkomplexebb gyümölcsösség mellett is megőrzi táncos könnyedségét. Ha azonban a gyümölcsösséget, az édességet, a tüzes savakat és a viszonylag alacsony alkoholtartalmat nem sikerül összhangba hozni, a bor tompa és egyszerűen csak édes lesz.

A Rheingau mellett a Mosel az egyetlen német borvidék, ahol az édes desszertboroknak nagy hagyománya van. Maga a borművelés a rómaiak idejében kezdődött, akik Kr.e. 17-ben a későbbi császári székhely, Trier helyén várost alapítottak, és fokozatosan meghódították a Mosel-menti hegyoldalakat a szőlőtermesztés számára.

Az 1990-es évek végén a  Mosel vidéke  minőség szempontjából Németország első számú rizling-régiójává nőtte ki magát, megelőzve a legklasszikusabb rizlingvidéknek, és a válogatás (Auslese)-borok bölcsőjének számító Rheingaut.

Termőterület: 8078 ha
A rizling aránya: 55%
Talajtípusok: A Felső-Mosel mentén (a folyó legdélibb szakaszán) dolomit kőzet, kagylós mészkő és márga tartalmú termőtalaj. A Közép-Moselnél sötét devoni pala, palatörmelékből álló, nagy kőtartalmú talaj. A teraszos Moselnél mészkő tartalmú homokkő, agyagos pala, kőzettörmelékből álló, köves termőtalaj.
Átlagos éves csapadékmennyiség: 706 mm (Bernkastel)
Éves átlaghőmérséklet: 10,1 ºC (Bernkastel)
Évi napos órák száma: 1.358 (Bernkastel)

 

 Rendezési elv:     Mutat: #  

Találat 1 - 5 / 12

Graacher Himmelreich Kabinett 2014

91 points Wine Spectator: "Elegant and stylish, revealing floral, lime, slate and saline notes allied to a gossamer frame. There's an intensity that dissipates slowly, with a mouthwatering aftertaste. Drink now through 2022." (03/09) 91 points Wine Enth 
Termék részletek...

5 000 Ft

Graacher Himmelreich Spätlese 2014

Hihetetlenül kifinomult, játékosan csábító bor. Finom alma- és citrusaromák mellé cizellált sósság és nedves, földes pala benyomása társul. A korty enyhe viszkozitása a „spätlese“, kései szüretelésű minőséget támasztja alá. Az összképet érett, bordó egres 
Termék részletek...

6 900 Ft

Röttgen GG 2015

Különleges vegetális, fűszeres illat, melyben azonban finom karamell és sárga gyümölcsös aromák, világos dohány és enyhe élesztős jegyek is megjelennek, a könnyed ásványosság mellett. A szájban dohányos, édeskés, karamelles gyümölcsösség és olajos fűszer 
Termék részletek...

8 500 Ft

Schieferterrassen 2015

Izgalmas, kandírozott citrusgyümölcsöket idéző gyümölcsösség, fűszeres növényi és földes-minerális jegyekkel. Lédús, tömör, enyhén édes a szájban, kandírozott gyümölcs, dohány és ismét földes-minerális aromák. Finom, élénk savak, erős fűszeres 
Termék részletek...

5 500 Ft

Uhlen "R" 2011


9 800 Ft
Mutat: #  
Találat 1 - 5 / 12
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt


A Mosel dűlőtérképe

mosel_terkepe_thumb

Jellemző aromák

foaromak_mosel
A moseli borok kifinomultak, a citrom, mangó, sárgabarack és piros alma aromáival és a pala mineralitásával.

A Mosel talajtípusai

mosel_einzelpfahlerziehung_devonschiefer_thumb

A Felső-Mosel mentén (a folyó legdélibb szakaszán) dolomit kőzet, kagylós mészkő és márga tartalmú termőtalaj. A Közép-Moselnél sötét devoni pala, palatörmelékből álló, nagy kőtartalmú talaj. A teraszos Moselnél mészkő tartalmú homokkő, agyagos pala, kőzettörmelékből álló, köves termőtalaj. A képen: sötét devon-korszakbeli palában gyökerező, klasszikus bakos művelésű tőke.