Itt van most: Főoldal Termelők Josef Leitz Termelők Leitz

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Leitz

 

johannes_leitz
„A minőség csak a szőlőhegyen jöhet létre – borászként ez az egyszerű alapelv vezérel. Ezért én elsősorban szőlőtermelőnek tartom magam..."

Stuart Pigott, a világ egyik legtekintélyesebb rizling-szakértője nemrég ezt írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung-ban: „A fiatal Johannes Leitz először 1990-es évjáratú, karakteres száraz rizlingjeivel hívta fel magára a figyelmet. Azóta a birtoka három hektárról 28 hektárosra nőtt. Leitz ennek megfelelően a pincéjét is átépítette, és egyre tudatosabban csiszolgatta a hagyományos Rheingauban merésznek számító stílusát. Boraiban az aromák mélységes komplexitására és brilliáns frissességre törekszik.

Ebben a Mosel-menti borok inspirálták, vagyis az a borvidék, amelyet a Rheingau a nemzetközi színtéren mára lekörözött. Leitz ennek ellenére ízig-vérig rheingaui borász, a legjobbat hozza ki az amúgy is kitűnő adottságú dűlőkből."

További Információk

A Josef Leitz borászat sok szempontból kivételes. Egyrészt kitűnő és verhetetlen ár-érték arányú borai miatt, amelyeknek 70%-át az USÁ-ba exportálja. Másrészt a tulajdonos borász, Johannes Leitz személyisége miatt (a borászat az ő nagyapja, Josef Leitz után kapta a nevét). Leitz határozott egyéniség, aki minden sikerét magának köszönheti, de a dicsőség nem szállt a fejébe. Igazi munkásember, akinek a kezén látszik a meredek dűlőkben töltött megszámlálhatatlan munkaóra. Leitz az a típus, aki inkább saját egyetemet alapít, mint hogy bármilyen iskolához csatlakozzék.

 

rudesheim_berg_schlossbergKilátás a Schlossberg dűlő Rüdesheimnél, háttérben az Ehrenfels vár romjával.

A Leitz család a 18. század közepe óta készít bort Rüdesheimben, de sok más borászattal ellentétben Leitz nem büszkélkedhet magas minőségű régi borokkal a családi pincében. Itt a jelen és a jövő áll a középpontban. Az eredmény: a Leitz Borászat a Rheingauban az elmúlt évek legnagyobb sikertörténete. Johannes Leitz igazi „self-made man" – ha egyáltalán lehet ilyenről a német borászattal kapcsolatban beszélni. Amikor 1985-ben 22 évesen átvette az irányítást a családi pince fölött, a birtok mindössze három hektár volt. A megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz sok.

Johannes Leitz száraz rizlingjei a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek. Gault Millau a 2008-as évjáratról

Johannes Leitz folyamatosan növelte a birtokot, anélkül, hogy borai minőségével kapcsolatban bármilyen kompromisszumra hajlandó lett volna. Az új területek túlnyomó részét a legjobb rüdesheimi dűlőkben szerezte. Leitz elsősorban szőlősgazdának tekinti magát. Számára a szőlőben végzett munka a legfontosabb, s bizonyára ebben rejtőzik sikerének titka is. Borai sokáig tárolhatók, valójában leghamarabb 4-5 éves korukban lenne szabad kinyitni őket – ha az ember kibírná addig...Rendezési elv:     Mutat: #  

Találat 1 - 5 / 6

Berg Roseneck GG 2015

Hűvös, minerális, citrusgyümölcsöket idéző illat, némi almával és őszibarackkal. Tiszta, feszes szerkezet, finom gyümölcsösség, hangsúlyos ásványosság és növényi jegyek jellemzik, nagyon finom, elegáns savakkal, szép textúrával, hosszú utóízzel. Lecsengé 
Termék részletek...


Berg Rottland GG 2015

Illatában intenzív barack-, zsálya- és füstölt mandula aromák jelennek meg. A szájban az erős sárgabarackmag-ízhez élénk, édeskés gyógynövényes jegyek társulnak. Struktúrája markáns, összhatása mély és zamatos. Kemény magvú gyümölcsöket idéző lecsengése 
Termék részletek...


Berg Schlossberg GG 2015

Leitz zászlósbora, és nagy valószínűséggel az évjárat legjobb száraz rizlingje a Rheingauból 
Termék részletek...


Drachenstein Riesling Auslese 2010Magic Mountain 2015

Hűvös, minerális, citrusgyümölcsöket idéző illat, némi almával és őszibarackkal. Tiszta, feszes szerkezet, finom gyümölcsösség, hangsúlyos ásványosság és növényi jegyek jellemzik, nagyon finom, elegáns savakkal, szép textúrával, hosszú utóízzel. Lecsengé 
Termék részletek...

Mutat: #  
Találat 1 - 5 / 6
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Mások szemében...

„Johannes Leitz borai tartalmasak és elegánsak, koncentráltak és mégis filgrának, egyesítik az erőt és az ásványosságot. Komplex borok, amelyek nagyon hosszú jövő elébe néznek!"
Gerhard Eichelmann

Mit mond a cimke?

cimke_leitz_thumb

A Rheingau dűlői

rheingau_duloterkepe_thumb

A borászat környéke

terkep_josef_leitz_dulo_thumb

A Rottland dűlő

voros_pala_thumb

Berg Rottland. A dűlő talajában a vöröspala a jellemző, mely szürkepalával, kvarcittal és folyami kaviccsal keveredik. A darabos kövek magas aránya miatt a talajból hamar elszökik a víz, így az hajlamos a kiszáradásra. Nagy, feszes szerkezetű borok származnak innen, melyek a Schlossberg dűlőben termettekhez képest dominánsabbak, gyümölcsösebbek és kevésbé minerálisak, trópusi gyümölcsöket idéző aromákkal.