Itt van most: Főoldal Borvidékek Saar Borvidékek Saar

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Saar

saar__banner

Légvonalban mindössze 12 km hosszú a Mosel mellékfolyója, a Saar után elnevezett kis borvidék. A folyó azonban nagyon kanyargós, és a borvidékhez tartoznak az oldalvölgyek is. A legjobb dűlők egy része éppen ezekben az oldalvölgyekben fekszik, pedig itt hiányzik a víz hűsítő és a napfényt visszaverő jótékony hatása, és a szél is erősebb. Ilyen fekvésűek például a neves Oberemmel, Ockfen, Wawern és Ayl települések, amelyek meghatározó szerepet játszottak a borvidék képének kialakulásában.

A Saar borvidékről bővebben


A Moselhez való közelsége és a hasonló, palában gazdag talaj ellenére a borvidék meglepően önálló arculattal rendelkezik. Ez részben annak köszönhető, hogy a termőhelyek 50-100 m-rel magasabban fekszenek, és viszonylag közel vannak az Eifel és a Hunsrück középhegységhez. Emiatt az átlaghőmérséklet alacsonyabb, mint a Mosel mentén. A borok így születésükkor jellemzően szögletesebbek és savasabbak, mint Mosel-menti rokonaik, ami azonban fénykorukra csillogássá és erővé nemesül.

A moseli borokra jellemző érett gyümölcsízeket a Saar mentén termett rizlingeknél hiába keressük. Ehelyett változatos citrusaromákat találunk: narancsvirág, citromhéj, bergamott. A gyömbér is gyakran eszünkbe juthat, általában erős aromájú mellékzöngék – nedves kő, füst, frissen dörzsölt smirglipapír – kíséretében.

A klíma miatt a borkészítés a Saar mentén a kötéltánchoz hasonló. A gyengébb évek még a minőségre kínosan ügyelő borászoknak is szűk korlátokat szabnak. A nehezebb érési feltételek ellenére a Saar-menti borokat nem szabad lebecsülni: bár a minőség változóbb,  legjobb orok valóban különlegesek és egyediek. A rizlingek az elhúzódó érés és a magas napi hőmérsékletingadozás miatt hűvösségükben is nagy komplexitást, kristálytiszta, friss savakat tudnak felmutatni.

A saari borvidéken a közepes és nagy borászatok a jellemzőek, amelyektől a nehéz éghajlati viszonyok a legmagasabb szintű professzionalitást követelik meg. A borművelés itt lényegében a középkorban kezdődött, és a kolostorok működése révén jutott egyre magasabb színvonalra. Egyes ismert dűlőket, mint például az ockfeni Bocksteint, csak 150 éve, a porosz uralom idején kezdtek el művelni. Ezek később jórészt a nagypolgárság tulajdonába kerültek. A legrégebbi gyökerek mégis a római korba nyúlnak vissza. A leghíresebb dűlő, a wiltingeni Scharzhofberg neve a latin “sarcire” szóra vezethető vissza, ami annyit tesz, mint összefoldozni, kijavítani. Lehetséges, hogy itt kis darabonként tették művelhetővé a földet.

Művelt terület: 735 ha
A rizling aránya: 78%
Talajtípusok: Különböző mértékben erodálódott pala, szürke homokkő (Grauwacke). Termőtalaj: agyagos barnaföld, helyenként piros elszíneződéssel.
Átlagos éves csapadékmennyiség: 795 mm (Trier)
Éves átlaghőmérséklet: 9,9 ºC (Trier)
Évi napos órák száma: 1.265 (Trier)

 

 Rendezési elv:     Mutat: #  
  • «« Elejére
  • « Előző
  • 1
  • Következő »
  • Végére »»

Találat 1 - 3 / 3

Ockfener Bockstein 2011

Már most ellenállhatatlan, finoman, bársonyosan telt, enyhén zöldes árnyalatú, dús textúrájú. Lecsengése hihetetlenül hosszú. 
Termék részletek...


Schodener Herrenberg Stier 2011

A "Stier" dűlőszelektált rizling inkább finom bogyós gyümölcsöket idéz, illatában édes és testes, ezután a szájban meglepően karcsú és valóban száraz. Még egy enyhe, frissítő fanyarság is megjelenik, de bármiféle csersav nélkül. 
Termék részletek...


Wiltinger Schlangengraben Riesling trocken Alte Reben 2011

Száz évesnél is öregebb, sajátgyökerű tőkéken termett, a világ egyik legrégebbi szőlőhegyén. Az orrban érett, sárga gyümölcsök erős illata és zöldfűszeres-gyógynövényes aromák keverednek. A szájban az aranysárga szőlőt és a pala finom, de intenzív fűsze 
Termék részletek...  • «« Elejére
  • « Előző
  • 1
  • Következő »
  • Végére »»
Találat 1 - 3 / 3
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt


A Saar régió térképe

saar_terkepe_thumb

Saar-menti termelőink

Peter Lauer
Weinhof Herrenberg

Jellemző aromák

foaromak_saar
A Saar-menti borok filigránok, citrusos, mangós és sárgabarackos jegyekkel, a moselieknél több savval, tipikusan saari "acélos" aromákkal.

A Saar talajtípusai

grauwacke_thumb
Különböző mértékben erodálódott pala, szürke homokkő (Grauwacke). Termőtalaj: agyagos barnaföld, helyenként piros elszíneződéssel. A képen: Grauwacke