Itt van most: Főoldal Borvidékek Saar Borvidékek Saar

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Saar

saar__banner

Légvonalban mindössze 12 km hosszú a Mosel mellékfolyója, a Saar után elnevezett kis borvidék. A folyó azonban nagyon kanyargós, és a borvidékhez tartoznak az oldalvölgyek is. A legjobb dűlők egy része éppen ezekben az oldalvölgyekben fekszik, pedig itt hiányzik a víz hűsítő és a napfényt visszaverő jótékony hatása, és a szél is erősebb. Ilyen fekvésűek például a neves Oberemmel, Ockfen, Wawern és Ayl települések, amelyek meghatározó szerepet játszottak a borvidék képének kialakulásában.

A Saar borvidékről bővebben


A Moselhez való közelsége és a hasonló, palában gazdag talaj ellenére a borvidék meglepően önálló arculattal rendelkezik. Ez részben annak köszönhető, hogy a termőhelyek 50-100 m-rel magasabban fekszenek, és viszonylag közel vannak az Eifel és a Hunsrück középhegységhez. Emiatt az átlaghőmérséklet alacsonyabb, mint a Mosel mentén. A borok így születésükkor jellemzően szögletesebbek és savasabbak, mint Mosel-menti rokonaik, ami azonban fénykorukra csillogássá és erővé nemesül.

A moseli borokra jellemző érett gyümölcsízeket a Saar mentén termett rizlingeknél hiába keressük. Ehelyett változatos citrusaromákat találunk: narancsvirág, citromhéj, bergamott. A gyömbér is gyakran eszünkbe juthat, általában erős aromájú mellékzöngék – nedves kő, füst, frissen dörzsölt smirglipapír – kíséretében.

A klíma miatt a borkészítés a Saar mentén a kötéltánchoz hasonló. A gyengébb évek még a minőségre kínosan ügyelő borászoknak is szűk korlátokat szabnak. A nehezebb érési feltételek ellenére a Saar-menti borokat nem szabad lebecsülni: bár a minőség változóbb,  legjobb orok valóban különlegesek és egyediek. A rizlingek az elhúzódó érés és a magas napi hőmérsékletingadozás miatt hűvösségükben is nagy komplexitást, kristálytiszta, friss savakat tudnak felmutatni.

A saari borvidéken a közepes és nagy borászatok a jellemzőek, amelyektől a nehéz éghajlati viszonyok a legmagasabb szintű professzionalitást követelik meg. A borművelés itt lényegében a középkorban kezdődött, és a kolostorok működése révén jutott egyre magasabb színvonalra. Egyes ismert dűlőket, mint például az ockfeni Bocksteint, csak 150 éve, a porosz uralom idején kezdtek el művelni. Ezek később jórészt a nagypolgárság tulajdonába kerültek. A legrégebbi gyökerek mégis a római korba nyúlnak vissza. A leghíresebb dűlő, a wiltingeni Scharzhofberg neve a latin “sarcire” szóra vezethető vissza, ami annyit tesz, mint összefoldozni, kijavítani. Lehetséges, hogy itt kis darabonként tették művelhetővé a földet.

Művelt terület: 735 ha
A rizling aránya: 78%
Talajtípusok: Különböző mértékben erodálódott pala, szürke homokkő (Grauwacke). Termőtalaj: agyagos barnaföld, helyenként piros elszíneződéssel.
Átlagos éves csapadékmennyiség: 795 mm (Trier)
Éves átlaghőmérséklet: 9,9 ºC (Trier)
Évi napos órák száma: 1.265 (Trier)

 

 Rendezési elv:     Mutat: #  
  • «« Elejére
  • « Előző
  • 1
  • Következő »
  • Végére »»

Találat 1 - 3 / 3

Ockfener Bockstein 2011

Már most ellenállhatatlan, finoman, bársonyosan telt, enyhén zöldes árnyalatú, dús textúrájú. Lecsengése hihetetlenül hosszú. 
Termék részletek...

9 900 Ft

Schodener Herrenberg Stier 2011

A "Stier" dűlőszelektált rizling inkább finom bogyós gyümölcsöket idéz, illatában édes és testes, ezután a szájban meglepően karcsú és valóban száraz. Még egy enyhe, frissítő fanyarság is megjelenik, de bármiféle csersav nélkül. 
Termék részletek...

5 800 Ft

Wiltinger Schlangengraben Riesling trocken Alte Reben 2011

Száz évesnél is öregebb, sajátgyökerű tőkéken termett, a világ egyik legrégebbi szőlőhegyén. Az orrban érett, sárga gyümölcsök erős illata és zöldfűszeres-gyógynövényes aromák keverednek. A szájban az aranysárga szőlőt és a pala finom, de intenzív fűsze 
Termék részletek...

12 900 Ft


  • «« Elejére
  • « Előző
  • 1
  • Következő »
  • Végére »»
Találat 1 - 3 / 3
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt


A Saar régió térképe

saar_terkepe_thumb

Saar-menti termelőink

Peter Lauer
Weinhof Herrenberg

Jellemző aromák

foaromak_saar
A Saar-menti borok filigránok, citrusos, mangós és sárgabarackos jegyekkel, a moselieknél több savval, tipikusan saari "acélos" aromákkal.

A Saar talajtípusai

grauwacke_thumb
Különböző mértékben erodálódott pala, szürke homokkő (Grauwacke). Termőtalaj: agyagos barnaföld, helyenként piros elszíneződéssel. A képen: Grauwacke