Itt van most: Főoldal Aktuális RieslingBlog

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

RieslingBlog

mosel-bremm.jpg-66-800-600-80C. von Schubert'sche Gutsverwaltung - Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Trockenbeerenauslese 1998 - Ruwer

E-mail Nyomtatás

maximin_gruenhaus_cimke_blogA hétvégén alkalmam volt megkóstolni a következő bort :

C. von Schubert'sche Gutsverwaltung,  Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Trockenbeerenauslese 1998

Korábban nem is tudtam, hogy 1998-ban a Grünhaus borászat készített szárazbogyóválogatást, de a hír éppenséggel nem érintett kellemetlenül. A bornak már színében is egyértelműen megmutatkozik az érettség és a botrytis hatása: narancsos  borostyánszínben tündöklik a pohárban. Az illata eleinte elegánsan visszafogott, de a levegő hatására és egy kicsit felmelegedve szépen összefonódó méz- és sárgabarack-aromákat  mutat és jól megsült süteményt juttat az ember eszébe. Az első korty intenzív édessége mellett az őszi-és sárgabarack ízei, és narancslekvárra emlékeztető aromák jelennek meg. A bor igazi erőssége a harmonikus struktúra, a karakteresen megjelenő savak és az édesség tökéletes összhangja. A  savak a hosszú lecsengést is vibrálóvá teszik, de a bor végig nagyon eleven , soha nem tűnik sűrűnek és lomhának. Valódi műalkotásról van szó, amelytől libabőrős lesz az ember, számomra nagyon közel jut a tökéletes bor ideáljához. Elképesztő, hogy mit lehetett `98-alkotni a Ruwer mentén.
 

C. von Schubert'sche Gutsverwaltung - Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Auslese # 55, 1996 - Ruwer

E-mail Nyomtatás
maximin_gruenhaus_blogA bor még világos sárga. Illata először visszafogott, aztán citrus-, széna- és kamilla-aromák tűnnek fel. A szájban nagyon harmonikus, savai jók, édessége pont megfelelő. Az üveg felbontása után két nappal a buké a bodzavirág irányába mozdul el, a bor egy kicsit teltebb lesz, de még mindig nagyon eleven. Talán nem a legkomplexebb Auslese az Abtsberg dűlőből, de nagyon élvezetes bor. 90 és 91 pont között helyezném el.
 

Vertikális kóstoló 2003-2008: Dönnhoff Hermannshöhle Großes Gewächs - Nahe

E-mail Nyomtatás
doennhoff_hermannshoehleNagyon klassz kóstolóban volt részünk.

Azon egy csodálkoztam, hogy a Mester (H. Dönnhoff) a dekantálással kapcsolatban némileg szkeptikus. A 2007-eset a kóstoló végén (a levegő hatására) sokkal élvezetesebbnek találtam, mint az elején.

Az én személyes kedvencem a 2006-os volt, nagyon tetszett a botrytiszes illat és a bor karcsú, kiegyensúlyozott savszerkezetű íze és lecsengése közötti kontraszt.

A 2005-ösnél még felfedeztem némely sós, osztrigaszerű jegyet. Az Uhlen B-re emlékeztetett egy kicsit.

A 2003-as feszes struktúrája nagyon meglepett, nagyon harmonikus bor, a 2003-as évjáratra általában jellemző kompótaromák nélkül.

Mindent egybevéve a kóstoló végképp meggyőzött a Dönnhoff-borok minőségéről. A 2009-es Herrmanshöhle-ből biztos beszerzek magamnak néhány palackkal.

 

Aschrott'sche Gutsverwaltung - Riesling feine Spätlese Hochheimer Domdechaney 1967 - Rheingau

E-mail Nyomtatás
domdechaney_blogA bor narancsszínű és teljesen tiszta. Az orrban erős méz- és botrytisillat, a szájban nagyon fűszeres, kerek, de a lecsengése kesernyés. (Ez ennél az évjáratnál nem is csoda, a sok eső miatt nagyon nehéz volt, hibátlan szőlőt szüretelni.) Ennek ellenére nagyon érdekes, némi diós jelleg is felfedezhető benne. Nehéz pontozni, talán 85 és 88 pont közé helyezném. Attól függ, kit mennyire zavar a keserű íz.
 
6. oldal / 7
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Ahol a rizling terem...

__kisbanner_mosel

__kisbanner_nahe

_kisbanner_pfalz

__kisbanner_rheingau

__kisbanner_saar

 

RieslingHírlevél