Itt van most: Főoldal Aktuális RieslingBlog

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

RieslingBlog

mosel-bremm.jpg-66-800-600-80Joh. Jos. Prüm: Wehlener Sonnenuhr-Vertikális (2011-1995)

E-mail Nyomtatás

drbarta kóstolási jegyzete a Borrajongó borblogról

2013-02-18 15.48.52.jpg

Folytatnám a rieslinges ámokfutást. :)  A Klaus után ismét egy kedvenc tétel vertikálisa következik, a legalább oly gyakran emlegetett moseli kiválóság a Joh. Jos. Prüm pincétől.

A Wehlener Sonnenuhr a zászlóshajó területük. Innen néztünk 4 spatlese besorolású édes bort "szúrópróba" jelleggel lefedve a 2011-1999-ig terjedő időszakot, majd az i-re a pontként jött ugyanerről a területről egy auslese szintű, aranykapszulával is megkülönböztetett válogatás 1995-ből.

Joh. Jos. Prüm: Riesling Wehlener Sonnenuhr Spatlese 2011

Rögtön megüti orrunkat a jellegzetes élesztős-kénesnek ható fülledtség. Ez többeket azonnal leblokkol, mint az várható is volt, pedig ha jól meggondolom messze nem olyan erőteljes, mint egyes régebben kóstolt Prüm-borok esetén. Én mindenesetre rutinosan élvezem a mellette szép sorban megjelenő citrusos-csemegeszőlős-nyári almás gyümölcsösséget az érintésnyi mézzel és pikáns ásványos fűszerességgel. A visszakóstolásra egyébként már jelentős része kiszellőzik a kezdeti kissé áporodott felhőnek. Szájban nincsenek kétségek. Könnyű test, légies, kristálytisztán áttetsző konzisztencia. Sziporkázóan intenzív ízek, színes, zamatos gyümölcskosár, érett citrusok, mandarin, őszibarack, pici kajszi.  Rendkívül zamatos. A közép nem szédítő mélységgel ugyan, de kifogástalanul fókuszált, a lecsengés elég hosszú. A savak halál precízek, a legideálisabb mennyiségben vannak jelen, átjárják és vibrálóvá teszik a kortyot, miközben már fiatalon kiválóan integráltak.  Nagybetűs klasszis moseli riesling, elképesztően jó arányokkal, egyensúllyal, már most harmóniát mutat. 7+ (91-92) 

Joh. Jos. Prüm: Riesling Wehlener Sonnenuhr Spatlese 2009

Itt nemigen érezhető a prümös fülledtség, így szabadabban élvezhető a klasszikus citrusos-szőlős-barackos-zöldalmás-mézes-kőporos-fűszeres illat.  Nagyon hasonló egyébként szájban, nüanszokban van különbség. Egy picit teltebbnek hat az előzőtől, de a légiesség még így is sajátossága. Hasonlóképp tiszta és zamatos. Az ízek intenzívek, de egy leheletnyit kevesebb színnel, mint az előbb. Itt maradunk a grapefruit-os, szőlős, zöldalmás vonalon, nincs az a kajszis-mandarinos beütés, ami oly szépen megbolondította az előzőt. Viszont itt több méz van mellettük, illetve az ásványosság is sűrűbben jelentkezik.  A középen szép strukturális mag, talán egy leheletnyit mélyebbnek is tűnik, szintén precíz, cizellált, de egy lépéssel kevésbé magas, inkább egy csöppet szélesebb és a fordulatszámot tekintve is egy kicsit nyugodtabb savak kísérik a kibontakozását. A lecsengés hasonlóképp elég hosszú , az utóízben viszont egy kicsivel több fanyarság marad vissza.  Igen szép ez a bor is, a klasszis moseli rieslingek minden erényével, de az előző még szebb arányokat és egységességet mutatott. Eléri a 7 pontot. (90)

Joh. Jos. Prüm: Riesling Wehlener Sonnenuhr Spatlese 2003

Kicsit mélyebbnek tűnik az illat, illetve nyújt egy olyan kombinációt, ami engem azonnal megfog.  Még mindig sok gyümölcs, az előzőektől édeskésebbek, kevésbé harsogóak, ugyanakkor az egész mintha valami habkönnyű krémes-karamellás-mézes közegbe lenne ágyazva. Kicsit több a fűszer is, mint eddig és az egész valami nagyon egységes egyveleget alkot. Szájban egy picit nagyobbnak tűnik a test, bár lehet, hogy ezt az érzetet csak a konzisztenciában megjelenő nagyon finom állagú krémesség teszi. Intenzív ízek. Még mindig a gyümölcs dominál, de az illathoz hasonlóan itt is megjelenik az a diszkrét vajkaramella, amivel annyira szépen össze van dolgozva. Nem mondanám komplexebbnek, mint az előzőeket, sőt talán kevésbé is tűnik színesnek, de mindenképp nehezebben szálazhatóan vannak összefonódva az alkotók, illetve a textúra kényeztető simasága ad még nekem némi pluszt a sor bármelyik tagjához mérve is. Szép, tömör mag, gördülékenyen fejlődő korty, nagyon finom állagú, szinte puha, de abszolút cizellált savak kísérik. Nagyon érzékeny egyensúly, érezhetően lágyabb a sor többi tagjától, de számomra mégis úgy marad középen a mérleg, hogy érezhetően egy hajszál képes lenne megbillenteni valamelyik irányba.  Erőben lehetne feljebb, de tulajdonképpen elég hosszú, és így egységes és gömbölyű a történet. 7 és 8 pont között. (92) 

Joh. Jos. Prüm: Riesling Wehlener Sonnenuhr Spatlese 1999

Még itt se nagyon akar érződni a kor, pedig már 14. éves borról beszélünk. Hasonló jellegű, de élénkebb illat, sok citrus finoman karamellizált kiadásban, krémes közegbe ágyazottan, mézes-fűszeres-ásványos díszítésekkel. Könnyed korty, sziporkázó ízek. Friss, harsogó citrusok garmadája, komplex, hosszan szálazható fűszeres rétegekkel. Fókuszált közép, élénk, vibráló, csupa élet savkészlet, szép hosszú lecsengés. Szinte fiatalabbnak hat, mint az előző, illetve itt is megtaláljuk azt a finom tapintatú nagyon enyhén krémes textúrát, ami a fiatalokban még nincs meg. Az egyensúly szilárd és stabil, senkinek nem jutna eszébe megkérdőjelezni a kellő tartást és lendületet. Mégis engem az előző érzékeny harmóniája, tökéletesebb illesztés-mentessége jobban megfogott, de érdemben ugyanott vagyunk. 7+ (91-92)

Joh. Jos. Prüm: Riesling Wehlener Sonnenuhr Auslese Goldkapsel 1995

És akkor felcsavartuk a hangerőt. Sokkal mélyebbről jövő, komplexebb az illat, mint eddig bármelyiknél. Kandírozott citrusok, gyömbér, szegfűszeg és még ki tudja mennyi fűszer, pici füst, méz, narancshéj. Szájban valamivel nagyobb a test, illetve mindenből kicsit több van, de változatlanul könnyed és arányos marad.  Intenzívebbek és összetettebbek az ízek, több réteg, tömörebb, mélyebb a kortyközép, hosszabban, kifejezettebb fókusszal fejlődik a korty, a lecsengés is még hosszabb. Mindeközben a szerkezet sziklaszilárd, a savak penge-precízek, az egyensúly beleköthetetlen, csupa fiatalos vibráció járja át. Pazar. Jó masszív 8 pont. (94)

 

Dr.Barta (a Borrajongó) korábbi írásaiból 2.

E-mail Nyomtatás

Dr. Barta Dávid (Borrajongó) értékelése, néhány a Riesling.hu-n található borról....

 

... Második blokkban pedig következik három komolyabb száraz tétel Moselből. Ezek mindegyike Erste Lage besorolású területek válogatása, így árban feljebb léptünk, 20 és 30 Euro közötti kategóriát képviselnek. Cél volt továbbá, hogy amellett, hogy egytől egyik magas minőségre törekvő termelőktől származzanak, legyen a trióban klasszikusabb és újszerűbb „kézművesebb” stílusú riesling egyaránt.

 

-Clemens Busch: Pündericher Marienburg Rothenpfad Riesling Grosses Gewachs 2009

1984 óta foglalkozik Clemens Busch borkészítéssel. 10 hektáros birtok, a Mittelmosel észak-keleti részén. Pünderich menti Marienburg dűlő különböző parcelláiban tevékenykedik, ezeket  külön is palackozza. Az ökológiai gazdálkodás úttőrői közé tartozik, a kezdeti organikus szemlélet után 4 éve a bio-dinamikára is átállt. Egészfürtös feldolgozás, kíméletes préselés. Részben acéltartályban, részben fahordókban spontán erjednek a borok .

 

A Marienburg dűlő 50-70 fokos lejtői igen összetett és változatos alapkőzeten találhatóak. A most következő tétel egy igen meredek, vörös palás parcelláról származik. Különlegesek fűszerességük az ismertetőjelük az itt termett boroknak.

Értékelései:

Wein Plus: 92 pont

Mosel Fine Wines: 92 pont

Falstaff: 93 pont


-Heymann-Löwenstein: Hatzenporter Stolzenberg Riesling Erste Lage 2009

Németország egyik legelismertebb termelője a  Cornelia Heymann és Reinhard Löwenstein nevét viselő pincészet. A borászati munkákat kézbentartó Reinhard Löwensteint a „lázadó moseliként” emlegetik szakmai berkekben. 14 hektáros birtok észak-kelet felől a Mosel utolsó tagjának számító Terrasenmosel merdek, teraszosított dűlőiben. Legfontosabb célja a terroirok minél hívebb bemutatása. Nemcsak dűlőszelektelt válogatásai vannak, hanem egy dűlőn belüli különböző palaformációkról származó leginkább karakteres tételek is külön palackozásra kerülnek. Ökológiai gazdalkodás, spontán erjesztés úttőrői. A borok nagy fahordókban és acéltartályban nagyon lassan erjednek, egyes borai akár több, mint egy évig vannak élesztőn tartva.  A most kóstolandó tétel nem a pincészet központjául szolgáló Winningen, hanem attól dél-nyugatra található Hatzenport-ból származik. A Stolzenberg-dűlő 20 és 80 fok közötti meredekségű, talaja homokos-sötétbarna pala. Az innen származó borok nagy testűek, egyedien és mélyen ásványosak.


Értékelések:

Wein Plus: 93 pont

Gault Millau: 91 pont

Mosel Fine Wines: 91 pont

Wine Advocate: 89 pont

Int. Wine Cellar: 91+ pont


-Weinhof Herrenberg: Loch Riesling Ockfener Bockstein 2009

Manfred és Claudia Loch 1992-ben alapították birtokukat. Bár nem rendelkeztek több generácoóra visszanyúló tapasztalatokkal, mégis kezdetektől fogva azt tűzték ki célul, hogy még jobb borokat készítsenek, mint az elismert nagy nevű birtokok. 3 hektárnyi birtok a Saar-vidéken Ockfen és Schöden környékén.. Organikus gazdálkodás (ECOVIN-tagok) .Az  alacsony, 30hl/ha környéki hozamokkal és az úgynevezett „függöleges műveléssel” igyekeznek a lehető legjobb levél/gyümölcs arányt felállítani, a legjobb minőségű gyümölcsök érdekében. E műveléshez szükséges bonyolultabb metszést teljesen maguk végzik mindig, kisegítő munkások nélkül.  A borok természetes flórával acéltartályokban erjednek.

A most kóstolandó bor a legjobb besorolású dűlőjükből, az Ockfener Bockstein-ből származik. Speciális összetételű talaj, szürkepala, kvarcit, homokkő, agyag, sárgás termőföld. 35-60 fok közt váltakozó meredekség. A szél ellen a gerincen húzódó erdő véd.

 

A borról csak a www.riesling.blogg.de oldalon találtam értékelést : 93 pont

Ugyanennek a 08-as változata Albert Gazdánál, a nyári riesling-merítésükben erős 8 pontra volt jó.

 

saar schleife wiltingen

 

Harmadik nagyobb részében a kóstolónak szintén jön egy trió. Ezúttal spatlese besorolású édesborok következnek szintén Erste Lage dűlős borok. Mindhárom tétel gyakorlatilag világhírű termelőtől származik, indulunk a fiatalabb évjárattól és haladunk az idősebb felé. Ezek a borok 20 és 32 Euro euro közti tartományba kerülnek.

...........


-Hermann Dönnhoff: Niederhauser Hermannshöhle Riesling Spatlese 2007

Erről a birtokról már volt szó néhányszor. A 18. századra nyúl vissza a családi birtok története. A dinasztia jelenlegi tagja Helmet Dönnhoff ideje alatt az eredetileg 12 hektáros terület 20 hektárra duzzadt. Az említett Helmut Dönnhoff már életében legendává vált. A terroirok kutatása és azok minél letisztultabb megjelenítése a borokban a célja. A szőlészetben nem titkolja a tőkékhez fűződő , mintegy bensőséges kapcsolatát.  Az egyes tőkék igényeit "személyreszabva", maximálisan figyelembeveszi. A pincében már csak a tisztaság és a precizitás a kulcs. Minden létező forrás Németország legjobb  5*-os birtokai között emlegeti.

A most kóstolásra kerülő tétel a pince legnagyobb presztizsű dűlőjéből, a Hermannshöhléből származik. Tökéletes, déli tájolás, összetett talaj, szürkepala-törmelék, vulkanikus kőzetek, porfír,melafír. Aromagazdagsága mellett tömör, egyedi ásványosságú borok születnek itt.

 

A bor az alábbi értékelésekkel rendelkezik:

Wine Advocate 96 pont

Wine Spectator: 94 pont

 International Wine Cellar  93+ pont

Wein Plus: 93 pont  

Cellartracker: 94.1 pont /32 vélemény/

The Wine Doctor: 18.5-19/20

 

-Joh.Jos. Prüm: Wehlener Sonnenuhr Riesling Spatlese 2003

A Prüm család már 17. század óta jelen van a Mosel vidéken. Johann Josef Prüm birtoka viszont „csak” 1911-től létezik, amikoris a családi birtokot az örökösök között felosztották. (az eredeti „mag” S.A. Prüm néven ma is létezik) A J.J. Prüm birtok immár a harmadik generáció, Dr. Manfred kezében van, egyre nagyobb szerephez juttatva lányát, Katharinat.  Az elmúlt évtizedekben stabilan a Mittelmosel első számú birtokának tekinthető.  Boraik kristálytiszták, arisztokratikusak, egyedi karakterrel. Fiatalon zárkózottak, a hosszan elnyúló erjedés végett gyakran furcsa illatúak, viszont a legalsóbb szintű kabinettek is már rendkívül hosszú életűek.

A most kóstolandó bor a birtok első számú dűlőjéből, a Wehlener Sonnenuhr-ból származik. Tiszta kék pala alkotja alapkőzetét. A dűlőről kifejezetten szofisztikált, elegáns, kifinomult borok várhatóak.

 

Értékelések:

Wine Spectator: 92 pont

Cellartracker: 90.5 pont /40 vélemény/

 

 forrás:   borrajongo.blog.hu

 

Dr.Barta (a Borrajongó) korábbi írásaiból

E-mail Nyomtatás

terkep boraszat kornyeke heymann-loewenstein

 

 

borrajongo.blog.hu

 

Ismét egy gyűjtőcikk következik az elmúlt hónapban, főleg az ünnepek környékén sorra került rieslingekről.

A három bor közül kettőről volt itt már tavaly írás, így azok up to date-jelleggel szerepelnek újra.

 

Íme ismét Mosel:

J.J Prüm: Riesling Spatlese Graacher Himmelreich 2009

Beleszagolva érződik a fiatal Prüm-borok kénes fülledtsége. Érdemes szellőztetni, úgy azért csökken idővel. Mellette zöldalmás, citrusos, mézes, kőporos aromák. Légies korty, ezt meghazudtoló mély intenzív ízek, sziporkázó gyümölcsösséggel, karakteres földes-palás minerális jegyekkel. Szépen fókuszált kortyközép ellensúlyozza a kifogástalan magasságú, cizelláltságú mégis csiszolt savakat. Közepesnél hosszabb lecsengés. Remek, mint mindig. 7 pont.(91)

Heymann-Löwenstein: Riesling Erste Lage Stolzenberg 2009

Csábító illat, érett, szaftos grapefruittal, őszibarackkal, palás ásványossággal. Szájban közepesnél picit nagyobb testű korty fogad. Mély ízek, vastag, lédús gyümölcsösség, elsősorban melegebb citrusok, kis trópusi színezettel, illetve némi maradékcukorral is megtámogatva rendkívül harapnivalóvá teszik a belépőt. A kortyközépen megmutatja komolyabb oldalát is, a szépen kitartó gyümölcsösség mellett mélyebb, ásványosabb sűrűségek nyújtják meg a lecsengést. Lüktető, feszes, cizellált savak kísérik a történéseket. Remek egyensúly, egység, arányosság. Bika 7 pont. (91-92)

Heymann-Löwenstein: Riesling Auslese Uhlen Roth Lay 2007

Mély illat, érett, lédús gyümölcskavalkád ígéretével. Almakoncentrátum, mandarin, buja fűszeresség, diszkrét mézes díszítés. Szájban közepesnél teltebb, nagyon arányos korty. Érzetre lehet vagy 120 g. körüli cukortartalom, de egyáltalán nem ragacsos. Sziporkáznak az ízek, érett, de nem aszalt, hanem szaftosan ropogós gyümölcsök képében, alma, szőlő, déligyümölcsök, dinnye, gazdagon fűszerezve. A kortyközépen is még egymást váltják a rétegek. A savak gerincesek, cizelláltak, lüktetőek, nagyon szépen megmozgatják a kivételes gazdagságot, hosszan kísérik a hosszú lecsengést. Nehéz zamatosabb bort elképzelni, öröm minden cseppje. Talán annyi köthető bele, hogy a sok intenzitás még szinte szikrázik, így a kiváló egyensúly mellett még fiatalos az egység. Masszív 8 pont. (93+)

 
 
 

Kóstolás Franz Künstlernél, Hochheim am Main - Rheingau

E-mail Nyomtatás

franz_kunstlerFranz Künstler, Hochheimer Hölle Beerenauslese, 2010
Finom, enyhén botritiszes, visszafogottan gyümölcsös illat. A szájban nagyon hosszan tart, kitűnő savszerkezettel. A benyomás alapján inkább aranykapszulás Auslese-nek, semmint Beerenauslese-nek gondolnám, de nagyon karakteres. Rheingaui születése ellenére inkább moseli  jellegű rizling.

A Künstler pince 2010-es frissen palackozott Auslese-je is jól sikerült, bár szintén könnyedebb, mint amire számítanánk, vakon inkább késői szüretnek, semmint válogatásnak gondolhatnánk.

A 2009-es Spätlese a Kirchenstück dűlőből nagyon szép, a savai ropogósabbak, mint a korábbi  évjáratokban.

A 2008-as Reichestal Kabinett már kitűnően megérett, és szépen mutatja a hochheimi stílusjegyeket, a barackos és földes aromákat. Erőteljes, szigorú bor.

 
2. oldal / 7
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Ahol a rizling terem...

__kisbanner_mosel

__kisbanner_nahe

_kisbanner_pfalz

__kisbanner_rheingau

__kisbanner_saar

 

RieslingHírlevél