Ockfener Bockstein 2011 |
|||||||||||||||
Már most ellenállhatatlan, finoman, bársonyosan telt, enyhén zöldes árnyalatú, dús textúrájú. Lecsengése hihetetlenül hosszú. |
![]() Nagyítás |
||||||||||||||
|
11453 Ft / liter
|
||||||||||||||
A Terroir-ról: Ockfen községben fekvő dűlő, melynek nevével kapcsolatban kétféle magyarázattal találkozhatunk. Az egyik szerint a Geißbock, „kecskebak“ szóra vezethető vissza, amely a dionüszosz-kultuszban a termékenység egyik szimbóluma volt. Mivel a kecskék gyakran tettek nagy kárt a szőlőben, a dionüsziák kedvelt állatáldozatai voltak, és a szőlőhegyek nevében is gyakran találkozni velük. A másik magyarázat nem nyúl vissza ilyen messzire, eszerint egy Freiherr von Bock nevű nemes gyakran vadászott a dűlő tetején fekvő sziklacsoport fedezékéből, s ezért kezdték el a hegyet „Bock sziklája“-ként (der Bock sein Stein) emlegetni. A dűlő nyugati és keleti része dél felé néz, a középső rész és néhány keleti parcella pedig délnyugati tájolású. Az 53 hektáros termőterület 180 és 320 méter közötti magasságban fekszik, meredeksége 35 és 60% között változik. A hegygerincen húzódó erdő kitűnő védelmet nyújt a hideg szelek ellen. Talaj A talaj fő összetevői a devon-korszakbeli szürkepala és a grauwacke, amihez kvarctartalmú homokkő és részben sárgás színű termőföld keveredik. |
|||||||||||||||
"A Herrenberg a Saar mentén olyan, mint a Chateu Petrus variációja fehérborra: picike mennyiségek, és teljesen egyedi terroir-jegyek a létező legjobb termőhelyekről.“
Mario Scheuermann, borújságíró
A Bockstein dűlő északnyugattól keletig öleli körbe Ockfen községet. A hegy gerincén álló erdő védi a szőlőket a hideg szelektől. A talaj elsősorban grauwacke (felső kép) és szürkepala (alsó kép), közte helyenként sárga finomföld. Robosztus, erőteljes, testes rizlingek teremnek itt.