Itt van most: Főoldal Aktuális RieslingBlog Dr.Barta (a Borrajongó) korábbi írásaiból

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Dr.Barta (a Borrajongó) korábbi írásaiból

E-mail Nyomtatás

terkep boraszat kornyeke heymann-loewenstein

 

 

borrajongo.blog.hu

 

Ismét egy gyűjtőcikk következik az elmúlt hónapban, főleg az ünnepek környékén sorra került rieslingekről.

A három bor közül kettőről volt itt már tavaly írás, így azok up to date-jelleggel szerepelnek újra.

 

Íme ismét Mosel:

J.J Prüm: Riesling Spatlese Graacher Himmelreich 2009

Beleszagolva érződik a fiatal Prüm-borok kénes fülledtsége. Érdemes szellőztetni, úgy azért csökken idővel. Mellette zöldalmás, citrusos, mézes, kőporos aromák. Légies korty, ezt meghazudtoló mély intenzív ízek, sziporkázó gyümölcsösséggel, karakteres földes-palás minerális jegyekkel. Szépen fókuszált kortyközép ellensúlyozza a kifogástalan magasságú, cizelláltságú mégis csiszolt savakat. Közepesnél hosszabb lecsengés. Remek, mint mindig. 7 pont.(91)

Heymann-Löwenstein: Riesling Erste Lage Stolzenberg 2009

Csábító illat, érett, szaftos grapefruittal, őszibarackkal, palás ásványossággal. Szájban közepesnél picit nagyobb testű korty fogad. Mély ízek, vastag, lédús gyümölcsösség, elsősorban melegebb citrusok, kis trópusi színezettel, illetve némi maradékcukorral is megtámogatva rendkívül harapnivalóvá teszik a belépőt. A kortyközépen megmutatja komolyabb oldalát is, a szépen kitartó gyümölcsösség mellett mélyebb, ásványosabb sűrűségek nyújtják meg a lecsengést. Lüktető, feszes, cizellált savak kísérik a történéseket. Remek egyensúly, egység, arányosság. Bika 7 pont. (91-92)

Heymann-Löwenstein: Riesling Auslese Uhlen Roth Lay 2007

Mély illat, érett, lédús gyümölcskavalkád ígéretével. Almakoncentrátum, mandarin, buja fűszeresség, diszkrét mézes díszítés. Szájban közepesnél teltebb, nagyon arányos korty. Érzetre lehet vagy 120 g. körüli cukortartalom, de egyáltalán nem ragacsos. Sziporkáznak az ízek, érett, de nem aszalt, hanem szaftosan ropogós gyümölcsök képében, alma, szőlő, déligyümölcsök, dinnye, gazdagon fűszerezve. A kortyközépen is még egymást váltják a rétegek. A savak gerincesek, cizelláltak, lüktetőek, nagyon szépen megmozgatják a kivételes gazdagságot, hosszan kísérik a hosszú lecsengést. Nehéz zamatosabb bort elképzelni, öröm minden cseppje. Talán annyi köthető bele, hogy a sok intenzitás még szinte szikrázik, így a kiváló egyensúly mellett még fiatalos az egység. Masszív 8 pont. (93+)

 
 
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Ahol a rizling terem...

__kisbanner_mosel

__kisbanner_nahe

_kisbanner_pfalz

__kisbanner_rheingau

__kisbanner_saar

 

RieslingHírlevél