Itt van most: Főoldal Aktuális RieslingBlog A Riesling.hu újratölt

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

A Riesling.hu újratölt

E-mail Nyomtatás

image

Peter Klingler érdemei elismerése mellett nyugdíjba vonult (bloggeri szorgalma töretlen – szerencsénkre), ám a közelmúltban helyébe lépett egykori vásárlója, Tar Ferenc. És a riesling.hu neve megint szép lesz. Az új tulajdonos a nemrégiben begyűjtött friss borokból mutatott be tízet.

A boltkoncepció némileg módosult: szélesebb merítést kíván adni a fajtából: első körben Ausztriából  Wachau, Traisental és Weinviertel néhány termelője, s ezzel együtt néhány veltliner is helyet kap a boltban.

Mi derül ki tíz rajnai rizlingből? Voltaképpen semmi, legalábbis könnyelműség lenne bármiféle tanulságot levonni akár a fajtával, akár a német és/vagy osztrák fehérbor-készítéssel kapcsolatban. Azt azért el lehet dönteni, hogy jó borok ezek. Nagyon jók. A többi mind spekuláció. Tehát gyors benyomások (a bor neve mögött zárójelben az ára).

Az osztrákok

Prager Riesling Federspiel Steinriegel 2012 (5800 Ft)

A jó nevű wachaui pince egyik középkategóriás (az alap steinfeder és a csúcs smaragd között – akit érdekel bővebben, kattintson a magyarázatért). Áttetsző, világos szerkezet – ez jellemzi a sor összes borát. Könnyen azonosítható rajnai rizlinges illat – roppant vonzó tisztasággal. Remek arányú a korty zamatos savakkal. Van eleje, közepe, vége – ez utóbbi kicsit gyorsabban is jön, mint szeretném. A tisztasága elbűvölő!

Weingut Zottl Riesling Smaragd Achleiten 2011 (6800 Ft)

Az illat előírásszerű, az akácot, mezei virágokat, citrusosokat leheletnyi petrolosság kíséri. A krémes korty némileg talán egysíkú, bár kétségtelenül zamatos. Az alkoholérzet magas, amit még a korty ásványossága sem tud ellensúlyozni.

Weinrieder Riesling Reserve 2009 (5200 Ft)

Szintén osztrák, a Weinviertel közepéről. Talán a sor legkevésbé izgalmas – ám közel sem unalmas! – tétele. Viszonylag egyszerű, illatában érett egzotikus gyümölcsökkel, de sem túl gazdag, sem túl mély. A korty kifejezetten édes, a cukorhoz kevés a sav.

Weingut Weinrieder Riesling Beerenauslese 2011

Egy osztrák édes szamorodni reduktív stílusban és rajnai rizlingből. Illata kompakt, rendezett, teljesen lesimult, ám gazdag, koncentrált és izgalmas. Mintha botrytis is lenne benne. Az ugyancsak koncentrált korty eleganciájának forrása többek között a sav-cukor harmonikus egysége, a krémesség és a könnyedség.

image

A németek

Weinhof Herrenberg Loch Riesling 2011 (3500 Ft)

Saar-völgyből egy birtoktokbor. Világos, kristálytiszta, illatában először akác, barack, grepfruit, mögötte leheletnyi aszalt gyümölcsösség. A korty lédús, zamatos, savai elevenek, vibrálnak, de a korty közepétől kiválik valami savanyú cukorkásság. Populáris.

Weingut von Racknitz Riesling trocken von Schieferboden 2011 (4200 Ft)

Kompakt, mély, rendkívül tiszta és friss illat, virágokkal és mariska barack vezérelte fehér húsú gyümölcsökkel, mentával és zöld fűszerekkel. A korty komplex és hosszú, van benne ugyan kis maradékcukor, de az érett sav is derekas. A korty kellemesen krémes, lendületes, kerek, vibráló – és ásványos. (A pince borairól korábbi itt írtam.)

Josef Leitz Magic Mountain Riesling trocken 2011 (4800 Ft)

Tiszta, de kicsit zárt rheingaui, amiben a rajnait érezni, a gyümölcsöket éppen csak. A savak határozottak, de az intenzív ásványossággal karöltve elképesztően élvezetessé teszik a kortyot, ami zamatos, húsosan telt – és sajnos épp egy paraszthajszállal rövidebb, mint szeretnénk. (Leitz az idétlen borelnevezések német nagymestere címért is versenybe szállhatna: lásd Eins-Zwei-Dry nevű rieslingjét.)

image

Hermann Dönnhoff Riesling Roxheimer Höllenpfad trocken 2011 (7600 Ft).

Nagyon jó bor a nahei borvidék Szepsy Istvánjától. Olcsó párhuzamként: Dönnhoff-borokat kóstolva képet kaphatunk arról, hogyan értik a világ más vidékein Szepsyt. Áthatóan tiszta szerkezetű, sokrétű és harmonikus illat gyümölcsökkel, virágokkal, zöld fűszerekkel – és ásványokkal. A korty kerek, zamatos, húsos, a pár grammnyi maradékcukortól is krémes, de a savai ehhez a beltartalomhoz gyengék, amin az ásványosság sem segít. Mindezzel együtt elegáns bor.

Weingut Knebel Röttgen 2011 (6400 Ft)

Ha a savanyú káposztás jellegtől egy kis szellőztetéssel megszabadultunk, akácos, mezei virágos, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, mazsolával, sárgadinnyével turbózott illatot kapunk. A levegő valóban csodákra képes! A kortyban a sav és a maradékcukor összeért, ettől a korty kerek lesz meg krémes is. Az illat gyümölcsei a kortyban ásványokkal kísérve köszönnek vissza.

Joh. Jos. Prüm Graacher Himmelreich Spätlese 2011 (7200 Ft) Klasszikus moseli riesling már abban is, hogy mindössze 8,5%-nyi alkohol van benne. Csakis hosszú szellőztetés, sőt dekantálás után fogyasztandó, ellenkező esetben csalódásban okoz. Nagyot. A türelem elűzi a savanyú káposztás illatot, és előcsalja a gazdag és mély illatképet, ami kevéske virágból, aszalt gyümölcsökből, dióból, mézből és grillázsból épül fel, és épül, és épül… A sok cukrot vibrálóan eleven savak és ásványok koordinálják. Riesling haladóknak.

[A fotókat innen, innen és innen metszettem.]

Weér Yvó

 
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Ahol a rizling terem...

__kisbanner_mosel

__kisbanner_nahe

_kisbanner_pfalz

__kisbanner_rheingau

__kisbanner_saar

 

RieslingHírlevél