Itt van most: Főoldal Tudástár A német besorolási rendszer

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

A német besorolási rendszer

E-mail Nyomtatás

Refraktometer © DWIMíg a legtöbb európai országban a borok minőségi besorolásánál a földrajzi származás játszik meghatározó szerepet, addig Németországban a törvény által előírt kategorizáció a felhasznált must mustfokán alapul. Így – a mediterrán országokkal ellentétben – minden minőségi fokozat bármely borász számára elérhető.

A mustfok mértékegysége az ún. Oechsle-fok (Christian Ferdinand Oechsle után, 1774-1852), amely a must cukortartalma, vagyis a bor potenciális alkoholtartalma alapján határozza meg a szőlő érettségét. Az Oechsle-mérő (areométer) azt mutatja meg, hogy a must sűrűsége literenként hány grammal haladja meg a vízét. Ha például egy liter must tömege 1100 gramm, akkor a mustfok 100 Oechsle-fok, mivel egy liter víz tömege pontosan 1000 gramm.

Minél magasabb a must Oechsle-foka, annál magasabb minőségi kategóriába sorolható a bor (pl. kabinett vagy válogatás). Az egyes minőségi kategóriáknál megkövetelt mustfok borvidékenként eltérő. Ausztriában a must minőségét hasonló módszerrel mérve az ún. klosterneuburgi mustmérő (KMW, Klosterneuburger Mostwaage) után KMW-fokban adják meg, Franciaországban és Ausztráliában a Baumé-skálán, az USÁ-ban pedig a Brix-skálán. Az, hogy a magasabb mustfok mindig jobb minőséget eredményez-e, erősen megkérdőjelezhető, különösen a teljesen érett szőlő esetében. Ugyanakkor egy 90 fokos must mindig magasabb potenciállal rendelkezik, mint pl. egy 65 fokos.

A minőségi és kiemelt minőségű bor kategóriák és a kapcsolódó előírt minimális mustfok Oechsle-fokban:

Minőségi bor (Qualitatswein mit Pradikat): 51-72
Magas minőségű száraz bor (Kabinett): 67-82
Késői szüret (Spatlese): 76-90
Fürtválogatott bor  (Auslese): 83-100
Jégbor/Bogyóválogatás (Eiswein/Beerenauslese, BA): 110-128
Száraz bogyóválogatás (többnyire botritiszes)  (Trockenbeerenauslese, TBA): 150-154

 

 
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt