Itt van most: Főoldal Aktuális RieslingBlog

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

RieslingBlog

mosel-bremm.jpg-66-800-600-80Riesling Portfolió kóstoló - Vörös Attila (metropol.hu) szemével...

E-mail Nyomtatás

 

 

riesling_est_sor1_kicsi.jpg

 

A riesling.hu ma már egy jól bejáratott név, persze elsősorban a fajta lelkes híveinek. Ugyan a cég átesett egy kis változáson - tulajdonosváltás, szortiment bővítés -, de a mai napig, ha egy jó rajnai rizlingre vágyunk, mindenképpen érdemes körülnéznünk a kínálatában.

Peter Klingertől Tar Ferenc, leendő AIWS (nemzetközi borakadémikus) vette át a borkereskedést, s tanulmányai, gyakorlati tapasztalata alapján válogatja össze Németország és Ausztria izgalmas rajnaijait. Emellett néhány másik izgalmas fajta borait is igyekszik beépíteni a portfolióba, többek között zöld veltelini, kékfrankos, Szt. Lőrinc és spätburgunder borokat. Ebből az egyre bővülő választékból mutatott be tíz rizlinget a NU Bisztróban. A sorban voltak egészen friss és fiatal tételek, de mélységet, illetve érettséget mutató borok (spätlese, beerenauslese) is.

Az elegáns fehérborok kedvelői már régóta felfedezték maguknak a rajnai rizlinget. A hosszú érési periódus, s az ebből adódó izgalmas rétegzettség már sokakat meggyőzött arról, hogy ez az egyik legizgalmasabb fehér szőlőfajta. Ráadásul kevés olyan fajta van, amely ilyen precízen és kifejezően tudja megmutatni a termőhelyet. A kóstoló során az is kiderült, hogy ezerarcú a fajta, s különböző terroirokon, különböző stílusokban is igen szép borokat lehet készíteni belőle. Németország rizlingjei már régóta hírnevet szereztek, de azt talán kevesebben tudják, hogy nyugati szomszédunk lassan legalább olyan potenciált mutat rizling ügyben, mint az őshaza. Persze rizlinget több helyen termesztenek a világban, de ez a két ország mindenképpen élen jár ebben. 

1. Prager Riesling Federspiel Steinriegel 2012, Wachau
Wachauban háromlépcsős a borok hierachiája, (Steinfeder, Federspiel és Smaragd), amelyet az érettség, s ebből adódóan az alkoholfok alapján kategorizálnak. Ez a bor a hierarchia második fokán áll.

Világos citromszínű, tiszta bor. Illatban hihetetlenül tiszta, közérthető. Közepesnél intenzívebbek az aromák, amelyek, ha egyszer beköltöztek az agyunkba, többé nem eresztenek. Édes virágok, zöldalma, csonthéjasok és citrusok (főleg lime), mellette fűszerező diszkrét, de nyilvánvaló ásványossággal. Kóstolva friss, üde, teljesen azt hozza, amit illatban ígért. A közepes testhez igen lendületes, de nem túlzó savak és moderált alkoholtartalom társul. A friss ízek kiemelését egy kis természetes erjedésből visszamaradt Co2 is segíti. Lecsengése közepesnél hosszabb, gyümölcsös, virágos, diszkréten sós-ásványos. Remek kezdés.

2. Weingut Zottl Riesling Smaragd Achleiten 2011, Wachau
A soron következő bor a wachaui hierarchia felső lépcsőjéről származik, egy dűlőszelektált smaragd. Már színén is látszik, hogy ez egy érettebb bor (mind évjárat, mind szüreti időpont), tiszta, közepes citromszínű. Illatban is érezhető a tartalom és érettségbeli különbség, itt már nem a zöld alma, hanem egy érettebb alma aromáit érezhetjük, mellette akácvirág, csonthéjasok és tűzköves ásványosság. Elegáns, lényegre törő és tiszta aromák, mint azt már megszokhattuk a sógoroktól. Ízben hasonló aromák uralják a bort , mint illatban: fehérhúsú gyümölcsök, virágok és a levegőzéssel egyre nyilvánvalóbbá váló ásványosság. A korty végét egyfajta csonthéjas kesernye, fanyarság uralja, ami egyáltalán nem áll rosszul ennek a bornak. A jó közepes testhez arányos savak és moderált alkohol társul. Lédús a korty, jó inni. Jól elkészített, a Smaragdok közül a középmezőnybe tartozó, jó kis fehérbor.

3. Weinrieder Riesleing Reserve 2009, Weinviertel
Weinviertel azért is izgalmas, mert, ha egy kicsit beleássuk magunkat a régió kínálatába, remek áron juthatunk kiváló borokhoz.

Az eddigi legfejlettebb, legérettebb bor került a poharunkba. Sárgahúsú és trópusi gyümölcsök, édes virágok jellemzik leginkább. Mind illatban, mind ízben populáris, széles rétegeket is képes megnyerni magának. Az erjedésből visszamaradt természetes cukor is a mainstream vonalat erősíti. Ehhez a struktúrához egy kicsit lendületesebb savakat azért el tudnék képzelni, de semmiképpen nem mondanám diszharmonikusnak. Ízben az érettebb gyümölcsök mellett ott van a lime és a grapefruit frissessége. Lecsengése közepesen hosszú, kedves és telt.

4. Weinhof Herrenberg LochRiesling 2011, Saar
birtokrizling, száraz

Kifejezetten ásványos, mellette fehér húsú gyümölcsök, citrusok, virágok és nagyon diszkréten már érezhető a petrolosság is. Kóstolva a friss és lédús gyümölcsöket egy kis szén-dioxid katalizálja. Ízben egy kis vegetalitás is feltűnik. Igazán szerethető, jól elkészített rajnai rizling, melyet akár ételhez, akár önmagában is szívesen megiszik a fajtát kedvelő borfogyasztó. Nem túl bonyolult, de szerethető.

5. Weingut von Racknitz – Riesling trocken von Schieferboden 2011, Nahe, biodinamikus
A harmonikus, tartalmas, de mégis könnyedséget sugárzó német rizlingek egyik szép példája. Fiatal, fejlődésben lévő bor, mely egyszerre mutat frissességet és érettséget is egyben. Illatban fehér húsú gyümölcsök, citrusok, virágok és a területre jellemző palás ásványosság a meghatározó aromák. Kóstolva nagyon harmonikus a maradékcukor-sav arány. Tanítani való. Ízben szinte ugyanazt kapjuk, mint illatban, lédús és frissítő gyümölcsöket és palát. A szén-dioxid itt is jót tesz, még üdítőbbé válik tőle a bor. Kellő koncentráció, harmonikus struktúra, közepesnél hosszabb lecsengés. Nagyszerű bor.

6. Jozef Leitz Magic Moutain Riesling trocken 2011, Rheingau
Az illatot a friss gyümölcsök határozzák meg: zöldalma, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, virágok és ásványosság. Mind illatban, mind ízben közepesnél intenzívebbek az aromák. Az előző bornál érezhető harmóniát ennél a bornál a szikár és intenzív savak kicsit borítják. A savak miatt viszont igen hosszú a lecsengése, bár jórészt csak citrusokkal búcsúzik. Sav-rajongóknak kötelező!

7. Hermann Dönnhoff – Riesling Roxheimer Höllenpfad trocken 2011, Pfalz
Már illatban nagyon kifejező, intenzív aromákkal nyit. Klasszikus fajtajegyek: citrusok (lime, grapefruit), zöldalma, virágok és diszkrét, fűszerező ásványosság. Kóstolva: friss, hasonló intenzitás, mint illatban. Koncentrált, harmonikus és elegáns fehérbor, lendületes, de arányos savakkal, remek sav-cukor aránnyal és kellően hosszú lecsengéssel. Nagyszerű bor. Vigyázat – a palack hamar ürül!

8. Weingut Knebel – Röttgen 2011, Mosel
Illatban a többihez képest egészen érdekes aromákkal nyit, bazsalikomos paradicsomleves, izgalmas fémes ásványosság. Némi szellőztetés után viszont hozza a klasszikus aromákat: grapefruitot, limot, virágokat, s zöldfűszereket is. Szinte tökéletes maradékcukor-sav arány jellemzi. Harmonikus, szépen elkészített rizling, terroir és fajtajegyekkel. Nagyszerű bor.

9. Prüm – Graacher Himmelreich Spätlese 2011, Mosel
Illatban hihetetlen tisztaságot és kifejezőerőt érezni. Percekig csak szagolgatnánk, annyira szép illata van. De erre nem volt idő, így muszáj volt megkóstolni.  Mézesség, fehér és sárga húsú gyümölcsök, citrusok, izgalmas ásványosság jellemzi ezt a bort. Mind illatban, mind ízben nagyon szép és kifejező friss szőlős aromák vannak. Telt, lédús a korty, szinte mondani sem kell, hogy a sav-cukor arány szinte tökéletes. Harmonikus, érettséget és frissességet egyaránt mutató bor, komoly lecsengéssel. Nagyszerű bor.

10. Weinrieder Riesleing Beerenauslese 2011, Weinviertel
Egy jól elkészített desszertbor, amelyben a botritiszes fűszerek is aktívan jelen vannak. Érett gyümölcsök (ananász, sárga húsú gyümölcsök), méz, édes virágok, karamell. Koncentrált, harmonikus bor, érettséggel, de intenzíven üde savakkal. Komoly hosszúságú lecsengés. Szép desszert bor.

Legyen élmény

A kóstolt borok – amelyek egy viszonylag széles szortimentet fedtek le – szépen reprezentálták Németország és Ausztria rizling potenciálját. Annak ellenére, hogy egyik másik bornál bele lehetett kötni apróságokba, a borok komoly minőséget, tartalmat és érlelési potenciált mutattak. A maradékcukor-sav egyensúly szinte minden bornál példaértékű volt, ehhez nagyon értenek mindkét bortermelő országban. A másik dolog, amit feltétlenül ki kell emelni, hogy a borok nagyon tiszták és kifejezők voltak, technológiai hibának nyoma sem volt. Az pedig, hogy a rajnai rizling a világ legjobb fehérborszőlő-fajtái közé tartozik, még inkább nyilvánvalóvá vált. Remek és változatos sor volt, eltérő ízlésvilágú fogyasztók is megtalálhatják benne a számukra ízletes bort.

Még egy gondolat: a kóstolt borok árai 3500 és 7600 Ft között mozognak, ami nem mondható kifejezetten olcsónak. Egy dolgot viszont érdemes tisztázni: a bor elsősorban nem alkoholforrás, hanem élvezetet és élményt nyújtó ital. Ebből kiindulva érdemes inkább egy kicsivel többet áldozni a borra, s az élmény megfizethetetlen lesz. Inkább igyunk kevesebb bort, de az legyen élmény!

 

 

A Riesling.hu újratölt

E-mail Nyomtatás

image

Peter Klingler érdemei elismerése mellett nyugdíjba vonult (bloggeri szorgalma töretlen – szerencsénkre), ám a közelmúltban helyébe lépett egykori vásárlója, Tar Ferenc. És a riesling.hu neve megint szép lesz. Az új tulajdonos a nemrégiben begyűjtött friss borokból mutatott be tízet.

A boltkoncepció némileg módosult: szélesebb merítést kíván adni a fajtából: első körben Ausztriából  Wachau, Traisental és Weinviertel néhány termelője, s ezzel együtt néhány veltliner is helyet kap a boltban.

Mi derül ki tíz rajnai rizlingből? Voltaképpen semmi, legalábbis könnyelműség lenne bármiféle tanulságot levonni akár a fajtával, akár a német és/vagy osztrák fehérbor-készítéssel kapcsolatban. Azt azért el lehet dönteni, hogy jó borok ezek. Nagyon jók. A többi mind spekuláció. Tehát gyors benyomások (a bor neve mögött zárójelben az ára).

Az osztrákok

Prager Riesling Federspiel Steinriegel 2012 (5800 Ft)

A jó nevű wachaui pince egyik középkategóriás (az alap steinfeder és a csúcs smaragd között – akit érdekel bővebben, kattintson a magyarázatért). Áttetsző, világos szerkezet – ez jellemzi a sor összes borát. Könnyen azonosítható rajnai rizlinges illat – roppant vonzó tisztasággal. Remek arányú a korty zamatos savakkal. Van eleje, közepe, vége – ez utóbbi kicsit gyorsabban is jön, mint szeretném. A tisztasága elbűvölő!

Weingut Zottl Riesling Smaragd Achleiten 2011 (6800 Ft)

Az illat előírásszerű, az akácot, mezei virágokat, citrusosokat leheletnyi petrolosság kíséri. A krémes korty némileg talán egysíkú, bár kétségtelenül zamatos. Az alkoholérzet magas, amit még a korty ásványossága sem tud ellensúlyozni.

Weinrieder Riesling Reserve 2009 (5200 Ft)

Szintén osztrák, a Weinviertel közepéről. Talán a sor legkevésbé izgalmas – ám közel sem unalmas! – tétele. Viszonylag egyszerű, illatában érett egzotikus gyümölcsökkel, de sem túl gazdag, sem túl mély. A korty kifejezetten édes, a cukorhoz kevés a sav.

Weingut Weinrieder Riesling Beerenauslese 2011

Egy osztrák édes szamorodni reduktív stílusban és rajnai rizlingből. Illata kompakt, rendezett, teljesen lesimult, ám gazdag, koncentrált és izgalmas. Mintha botrytis is lenne benne. Az ugyancsak koncentrált korty eleganciájának forrása többek között a sav-cukor harmonikus egysége, a krémesség és a könnyedség.

image

A németek

Weinhof Herrenberg Loch Riesling 2011 (3500 Ft)

Saar-völgyből egy birtoktokbor. Világos, kristálytiszta, illatában először akác, barack, grepfruit, mögötte leheletnyi aszalt gyümölcsösség. A korty lédús, zamatos, savai elevenek, vibrálnak, de a korty közepétől kiválik valami savanyú cukorkásság. Populáris.

Weingut von Racknitz Riesling trocken von Schieferboden 2011 (4200 Ft)

Kompakt, mély, rendkívül tiszta és friss illat, virágokkal és mariska barack vezérelte fehér húsú gyümölcsökkel, mentával és zöld fűszerekkel. A korty komplex és hosszú, van benne ugyan kis maradékcukor, de az érett sav is derekas. A korty kellemesen krémes, lendületes, kerek, vibráló – és ásványos. (A pince borairól korábbi itt írtam.)

Josef Leitz Magic Mountain Riesling trocken 2011 (4800 Ft)

Tiszta, de kicsit zárt rheingaui, amiben a rajnait érezni, a gyümölcsöket éppen csak. A savak határozottak, de az intenzív ásványossággal karöltve elképesztően élvezetessé teszik a kortyot, ami zamatos, húsosan telt – és sajnos épp egy paraszthajszállal rövidebb, mint szeretnénk. (Leitz az idétlen borelnevezések német nagymestere címért is versenybe szállhatna: lásd Eins-Zwei-Dry nevű rieslingjét.)

image

Hermann Dönnhoff Riesling Roxheimer Höllenpfad trocken 2011 (7600 Ft).

Nagyon jó bor a nahei borvidék Szepsy Istvánjától. Olcsó párhuzamként: Dönnhoff-borokat kóstolva képet kaphatunk arról, hogyan értik a világ más vidékein Szepsyt. Áthatóan tiszta szerkezetű, sokrétű és harmonikus illat gyümölcsökkel, virágokkal, zöld fűszerekkel – és ásványokkal. A korty kerek, zamatos, húsos, a pár grammnyi maradékcukortól is krémes, de a savai ehhez a beltartalomhoz gyengék, amin az ásványosság sem segít. Mindezzel együtt elegáns bor.

Weingut Knebel Röttgen 2011 (6400 Ft)

Ha a savanyú káposztás jellegtől egy kis szellőztetéssel megszabadultunk, akácos, mezei virágos, aszalt gyümölcsökkel, mézzel, mazsolával, sárgadinnyével turbózott illatot kapunk. A levegő valóban csodákra képes! A kortyban a sav és a maradékcukor összeért, ettől a korty kerek lesz meg krémes is. Az illat gyümölcsei a kortyban ásványokkal kísérve köszönnek vissza.

Joh. Jos. Prüm Graacher Himmelreich Spätlese 2011 (7200 Ft) Klasszikus moseli riesling már abban is, hogy mindössze 8,5%-nyi alkohol van benne. Csakis hosszú szellőztetés, sőt dekantálás után fogyasztandó, ellenkező esetben csalódásban okoz. Nagyot. A türelem elűzi a savanyú káposztás illatot, és előcsalja a gazdag és mély illatképet, ami kevéske virágból, aszalt gyümölcsökből, dióból, mézből és grillázsból épül fel, és épül, és épül… A sok cukrot vibrálóan eleven savak és ásványok koordinálják. Riesling haladóknak.

[A fotókat innen, innen és innen metszettem.]

Weér Yvó

 
 

Riesling.hu feltámadás

E-mail Nyomtatás

Szerző: Fater február 26, 2013

Peter Klingler barátom visszament Németországba, ezzel egy kis űr keletkezett a magyar rizlingfronton. Ezt az űrt lehet, hogy nem sokan érzékelték – én nagyon is, mert Peter nehéz fába vágta a fejszéjét: a borwerk.de oldalon németül próbált magyar borokat népszerűsíteni a németeknek, a magyar szájakat pedig a riesling.hu oldalon működtetett webshopjával próbálta meg – a magyar pénztárcához mérten magasabb árkategóriájú – német rizlingekkel tömni.

Peterrel többször ültünk össze nálam kóstolgatni, igazoltunk és megdöntöttünk bizonyos dogmákat, jól éreztük magunkat. Precizitása, lényeglátása tetszik és amikor egyik találkozónk alkalmával bejelentette, hogy mennie kell, rosszul érintett.

Azóta persze beállt a rend, néha hazajár (első lendületből így írtam le, már nem javítom, hazajár ide Magyarországra) és a riesling.hu üzemeltetését rövid csend után egy volt törzsvásárló vette át. Dr. Tar Ferenc viszont nem “csupán” korábbi törzsvásárló, hanem csendes, de szakértő tagja a pesti “wine crowd”-nak. Olyannyira, hogy jelenleg a WSET diplomakurzus hallgatója Rust-on, szóval tudja, mibe vág bele, amikor ezt a szekeret próbálja továbbhúzni nekünk.

Ezért hálásak lehetünk, mert nyitási lendületben van és remélem, hogy ez nem csupán kezdeti lendület. Hamarosan a vörösekkel is megpróbálkozik (talán még nehezebb vállalkozás), én ezért elkezdem figyelni a finewines.hu oldalt is.

A borok, melyeket forgalmaz, megérnek egy misét: az a hihetetlen technológiai tisztaság, amit annyira sulykolok, minden egyes boron átüt, olyan előnyt adva a fajtársakkal szemben, mintha egy autóversenyen repülőrajttal húzna el valaki a piros lámpánál dekkoló mezőny mellett. A borissza közönséget részben a méznyaló bloggereken keresztül lehet megszólítani, nem hagytam ki az alkalmat, amikor egy szűkített, de jó keresztmetszetet adó, tíz boros kóstolóra kaptam meghívást Ferenctől.

A helyszín a NU Bistro volt, egy bisztró-borbár, a nyugatinál a meki és a posta között, alul. Nagy, szellős terek, hangulatos szeparék és kiváló borkínálat jellemzi. Nem volt időm megfigyelni, hogy “trendy” vagy “fancy”-e már a hely (nem bírom ezt a típusú közönséget, az én hibám), de ajánlani első benyomás alapján már jó szívvel tudom. Szóval a borok. Szomjas Gödény, Weér Yvó, Rosso és rszabi borírókkal ültük körbe az asztalt.

Prager Steinriegel 2012 Wachau – Illatában zöldfűszerek, virágok, elegancia és extrém tisztaság. A kortyot citrikus savak vezérlik (valódi, érett citrom, nem a művi citrompótlós érzet), kicsit azért előtérben vannak, de szép gerincet adnak a fűszerességhez és a példásan hosszú lecsengés. És mindez csavarzárral. Ez lenne a gyors fogyasztás bora? Ilyen savszerkezettel szerintem még bőven van ideje, de már fogyasztható. 5200 Ft, de annyit vastagon megér. 88-90 pont

Zottl Smaragd 2011 Wachau, Achleiten-dűlő – Sok zöld aroma az illatban, finom parfümösséggel. Szájban kissé lomha, kétdimenziós (gyümölcsök és mineralitás), vastagabb test és krémes textúra. Tisztaság itt is. 6800 Ft és 85-87 pont

Weinrieder “Riesling Reserve” 2009 Weinviertel – Ebben a kontextusban nekem kissé tompának hatott. Határozottan félszáraz, sok maradékcukorral. Vibrál, fehér gyümölcsöket mutat rendesen, de a savaktól nincs meg a megfelelő ellentartás. Viszont nagyon el tudnám képzelni valamilyen étel mellé. 5200 Ft és 84-86 pont

Weinhof Herrenberg Lochriesling 2011 – A műanyag csavarzár újítás és jelzi egyben, hogy ez is egy belépő szintű rizling. Sok barack és csonthéjasok az illatban, behízelgő, már első szippantásra kerek. Moderált savak a kortyban, grapefruit és vilmoskörte. Puha textúra, közepes hossz. Jó vétel 3500 Ft-ért, de a nagy rizlingek komplexitását ne keressük benne. 85-87 pont

Weingut von Racknitz Schieferboden 2011 – Pala, ásványok, tiszta, áttetsző, légies illat. Fehérbors, florál, alma és barack. Rajongok. A kortyban a közepes test mellé közepesnél hosszabb lecsengés, minden összetevője szépen csiszolt, integrált. Kiváló bor, 4200 helyett most akcióban 3800 Ft és ha tetszik, ha nem, ebben az árkategóriában is van best buy. 89-91 pont

Leitz “Magic Mountain” 2011 – Varázshegy, vagyis Zauberberg. Illatában elsőre gyógyvíz jelenik meg, majd porózus fűszeresség. A kortyban izgalmas, rétegzett gyümölcsösséget mutat. A finis kissé adsztringens, emellett is nagy bor. 4800 Ft és 87-89 pont

Weingut Hermann Dönnhoff Roxheimer Höllenpfad 2011 – Kis széndioxid-gyöngyök is vannak a borban. Érett körtés, már-már petrolos illatok mutatják magukat az ásványosság mellett. A lecsengés hosszú, a test közepesnél nagyobb, az ízvilág az illattal harmonizál, komplex. A bor hűvös karakterű, enyhén cseres: vagy fektessük még pár évig, vagy szellőztessük sokat, de már most 88-90 pont (7600 Ft)

Weingut Knebel Röttgen 2011 – Kiöntés után közvetlenül elgyújtott gyufa, szikár és köves illat, igen fiatal még. A bor remek iskolázású, a maradékcukortól húsos és lédús gyümölcsösséget mutat, a már majdnem élénknek mondható savak grapefruitos tartást adnak a kortynak. Cukros suli at it’s best. Fektessük. 6400 Ft és 89-91 pont

J.J. Prüm Graacher Himmelreich Kabinett 2011 – Igen fiatal rizlingillat sok kövességgel (tűzkő). Magas szintű egyensúlyban, talán a Knebel-nél kissé lustábbak a savak, de a gyümölcsössége sokkal izgalmasabb. Az illat még sokat fog fejlődni, de szájban már most kirobbanóan gyümölcsös. Kandírozott és érett is a frissen szedett gyümölcs mellett. 7200 Ft és 89-91 pont

A pontok kissé szűk skálán mozogtak (visszanézve 84 és 91 közé szórtam), de valóban magas minőségű tételekkel találkoztunk az est folyamán.

Aki elsőre nem szánna ennyit egy jobb fajta rizlingért, annak örömhír, hogy a riesling.hu szervezésében gyakran lesznek vezetett kóstolók, ahol nagyjából egy jobb üveg áráért áttekintve a palettát bele lehet majd szerelmesedni ezekbe a borokba.

 

Riesling.hu portfólió bemutató az nU bisztróban

E-mail Nyomtatás


nU rajnai.png

 

Újabb izgalmas kóstolón vehettem részt a Riesling webáruház új tulajdonosának a jóvoltából, ami egy fajta és két ország borai köré lett szervezve. A meghívásnak duplán örültem, mivel egyrészt olyan termőhelyek kerültek terítékre (Mosel, Nahe és Wachau), amelyekre nagyon kíváncsi vagyok, de messze nincs annyi tapasztalatom velük, mint amennyit szeretnék, másrészt a helyszín a számomra egyik legkedvesebb bisztróbár volt, ahol nagyon sokszor megfordultam az utóbbi 2 évben és ahonnan életem legjobb éttermi élményeit eredeztetem.

Egy jó hírt is megosztott velünk a házigazda, miszerint annyi jó borral találkozott ezeken a borvidékeken (amit meg szeretne mutatni a hazai közönségnek, de nem férnek be a webshop keretei közé), hogy hamarosan egy másik oldalt is fog nyitni finewines.hu néven, ahol a rieslingen kívüli német és osztrák ill. pár burgundy pincészet borai (zöldveltelini, pinot noir, sauvignon blanc és egyéb, különleges fajták) lesznek fokozatosan feltöltve a kínálatba.

A kóstolásom konklúziójának rövid summázata: Ausztria - Németország 0-1.

Lehet, hogy bennem van a hiba, de Ausztriából még mindig nem ért el a nagy “hűha” élmény. Sosem okoznak csalódást, hibátlan szerkezetet, szép illatokat és finom ízeket persze most is hoztak szép sorjában, de amikor a sor közepén ráálltunk a német vonalra, rögtön fülig ért a szám. A németek, különösen a moseliek olyan szintű hibátlan élvezetet és harmóniát sugároznak, amire nem nagyon tudok jelzőket találni.

A kóstolt borok:

Prager: Riesling Federspiel Steinriegel 2012
Nagyon tiszta és intenzív, illatában alma, virág és édes barack. Szájban penge savak és olivaolajos tapadás jellemzi. Közepesen komplex és elég hosszú, a végére kicsit sok a petrolosság. 6 pont (88)

Weingut Zottl: Riesling Smaragd Achleiten 2011
Érdekes aromák párolognak a pohárból: szalma, száraz fű. Kicsit oxidált hatású, messze nem olyan friss és átütő, mint az előző volt. Kicsit lustább is ez a bor, nem igazán acélos szerkezet, de azért laposnak sem lehetne nevezni. A kortyközepi gyümölcsösség (egres és barack) az utóízében akácmézes fűszerezést kap.
6 pont (87)

Weinrieder: Riesling Reserve 2009
A többiek savszegénynek titulálták, én úgy látszik, jobban tolerálom az ilyesmit. Valóban. A maradékcukor és a tömörebb szerkezet kicsit elnyomja a savérzetet, de nekem ez még így is elégséges maradt. Sárgadinnyés, déligyümölcsös illat, késői szüretes jegyek. A magasabb alkohol (14) szépen beintegrálódik, nem borítja fel az egyensúlyt. 6 pont (87)

Weinhof Herrenberg (Loch): LochRiesling 2011
Hűvösebb karakter, harsány zöldalma illattal, végén a petrolosság érvényesül. Kicsit zavaró széndioxidos pezsgéssel. 5-6 pont (86)

Weingut von Racknitz: Riesling trocken von- Schieferboden 2011
Agyagos-gyurmás, akár somlóiasnak is nevezhető illat. Szájban is marad a mineralitás érzete, mind ízekben, mind savszerkezetben. Krétaporos, meszes, sós dominanciák, de primer gyümölcs ízt is felmutat, pikáns és vibráló lecsengéssel. 6-7 pont között (89)

Josef Leitz: Magic Mountain Riesling trocken 2011
Zárkózott, kicsit fülledt illat, egy kis szellőztetés után viszont jönnek a gyümölcsök. Nagyon metsző savak, acélos szerkezet, friss és fineszes, de a savérzet nálam már a fájdalom határnál jár. Nekem jellegében hasonlít a Huet 2010-es chenin blanjához. Zsíros, nehéz ételek mellé kiváló választás lehet, magában azonban 1 pohárnál többet nem kérnék belőle. 6 pont (87)

Hermann Dönnhoff: Riesling Roxheimer Höllenpfad trocken 2011
Gyurma, bodza, sauvignon blanchoz hasonlatos vizes-füves jegyek. Igazi körző-vonalzó bor. Szép fajtajelleg, precíz szerkezet, hiba nélkül. Szájban is hozza az orrban már megcsillantott ásványosságot, mellette szép barackos aromák is ízlelhetőek. Ennek ellenére nem nőtt a szívemhez, inkább amolyan “homlokráncolós”, asztal felett hümmögős, megfejtős bor. 7 pont (91)

Weingut Knebel: Röttgen 2011
Szuper intenzív illat, déligyümölcsök (elsősorban mandarin) és méz. Az alkohol nem sok (12,5), de érzetre még kevesebb, komplex, játékos, öblös. Szép lecsengésében is az érett gyümölcsök uralkodnak, semmi kesernye vagy túlzott petrolos hatás nem rondít bele az élvezetes összképbe. Erős 7 pont (91)

Joh. Jos. Prüm: Graacher Himmelreich Spatlese 2011
Az este bora. Igazi örömbor. Jellemző, hogy ennél írtam a legrövidebb feljegyzést, holott háromszor is visszakóstoltam. Brutálisan gyümölcsös, érett mangó és szaftos alma. Vitathatatlan nemzetközi klasszis. Még ezért az árért (7200Ft) is jó vételnek tartom, életem egyik legjobb borélménye. 8 pont (93)

Weingut Weinrieder: Riesling Beerenauslese 2011
Illatában őszibarack, ízében tömény kajszi lekvár, a végén a cukor eluralkodik, pedig a korty közben szépen tartanak a savak. Hullámzó élményt nyújt, először fura a pezsgő érzés a nyelven az édesség mellett, a vége már kicsit lapos a cukortól, de nagyon ízletes és jól fogyasztható bor. A sok édes tokaji után érdemes kipróbálni, hogy más műfaji keretek között mit lehet alkotni édesfronton. Izgalmas ital, de az 5300 Ft-os árával olyan árkategóriába kerül itthon, ahol például a Nobilis Ahogy termettjével és a Kikelet Szamorodnijaival kell ringbe szállnia és ott nem sok esélye lesz igazán nagyot villantani. A 7 pontos élményt azért így is hozta (90).

Köszönöm a meghívást Tar Ferencnek!

 
1. oldal / 7
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Ahol a rizling terem...

__kisbanner_mosel

__kisbanner_nahe

_kisbanner_pfalz

__kisbanner_rheingau

__kisbanner_saar

 

RieslingHírlevél