Itt van most: Főoldal Tudástár Borok értékelése

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Borok értékelése

E-mail Nyomtatás

banner_ertekelese


Az egyes borok mellett megtalálható értékelések forrásai a következők:

Gerhard Eichelmann

eichelmann2010A német Gerhard Eichelmann minden évben kiadja az „Eichelmann deutsche Weine" c. borkalauzt. Eichelmann sikeres nemzetközi vállalati tanácsadói pályafutás után, 1997-ben alapította a „Mondo" c. független borszaklapot és a „Mondo Heidelberg" kiadóvállalatot. A borkalauzban a legjobb német borászok és boraik kerülnek bemutatásra. A borászatok értékelésének alapja a pince teljesítménye az elmúlt három évben, mely érhet 5 csillagot, (világminőség, nemzetközi élvonal), 4-et (kitűnő), 3-at (nagyon jó), 2-t (jó) vagy 1 csillagot (átlagon felüli, megbízható). A borokat Eichelmann a nemzetközi 100 pontos rendszerben értékeli.

Gault Millau

Gault_Millau_Weinguide_2010A Gault Millau WeinGuide – a még ismertebb Gault Millau étteremkalauz testvére – egy évjáratkalauz, amely a megelőző év fehérborait és a két évvel korábbi évjárat vörösborait mutatja be körültekintő alapossággal. Az egyes borok nyílt kóstoláson alapuló, 100 pontos rendszerű értékelése mellett a borászatokat is értékelik, 1-5 szőlőfürttel. Minden borászat, melyet legalább egy szőlőfürttel kitüntetnek, évek óta megbízhatóan jó minőségben termel, a 4-5 szőlőfürtös elit pedig egyértelműen az élvonalba tartozik.

Heiner Lobenberg

lobenbergA brémai székhelyű Heiner Lobenberg „Gute Weine", azaz „jó borok" elnevezésű vállalkozásával az elmúlt 15 évben az egyik legnagyobb német borkereskedővé nőtte ki magát. Lobenberg az egyik legtájékozottabb Bordeax-szakértő Németországban, de idejében felismerte a német rizlingek potenciálját és növekvő népszerűségét, és a trendre megfelelően reagált is. Ma már meggyőződése, hogy a német rizlingnél nemigen léteznek a világon jobb fehérborok. Ez különösen igaz, ha az ár-érték arányt is figyelembe vesszük. Lobenberg vaskos katalógusa minden bort a száz pontos skálán értékel, és nagy segítséget jelent a vásárláshoz szükséges tájékozódásban.

International Wine Challenge (IWC)

IWC_logoA világ legnagyobb vakkóstolása, melyet évente egyszer rendeznek meg. A borokat 100 pontos rendszerben értékelik, a medálokat pedig a következő ponthatárok szerint adják:
Arany: 95-100
Ezüst: 90-94
Bronz: 85-89
Commended 80 – 84

Mosel Fine Wines

mosel_fine_wines_logoA Mosel Fine Wines egy rendszertelenül megjelenő hírlevél, melynek célja, hogy átfogó és független körképet adjon a Mosel, Saar es Ruwer menti rizlingekről. A hírlevél szerzői Jean Fisch és David Rayer, két szenvedélyes borbarát, akik évek óta hódolnak a fiatal és az éretebb moseli rizlingeknek egyaránt. A borokat ők is 100 pontos skálán értékelik.

Robert Parker

robert-parkerAz amerikai Baltimore-ból származó, 1947-es születésű ügyvéd, Robert M. Parker a világ legbefolyásosabb borújságírója és degusztátora. 1978-ban jelent meg az azóta kéthavonta publikált „Wine Advocat" bormagazin első száma, kóstolási jegyzetekkel és borértékelésekkel. Parker vezette be a borok értékelésére az amerikai iskolákban használatos 100 pontos rendszert, amely azóta messzemenően elterjedt a nemzetközi gyakorlatban.

Parker már régóta munkatársakkal dolgozik, hiszen egymaga nem tudna meggyűrkőzni a hatalmas számú kóstolandó tétellel. Parker munkatársai 2006 óta regionális szakterületük szerint:

David Schildknecht (Németország, Champagne, Elzász, Languedoc-Roussillon, Loire, Új-Zéland, Ausztria, Keleteurópa, Dél-Afrika, USA keleti part és középnyugat), Antonio Galloni (Olaszország), Dr. J. Miller (Ausztrália, Portó, Spanyolország, Dél-Amerika és USA nyugati partvidék).

Stuart Pigott

stuart-pigottAz angol borújságíró Stuart Pigott a német borok, és legfőképp a rizling egyik legelismertebb szakértője. Németország választott hazája, régóta Berlinben él. Könyveiben azonban elfogódottság nélkül, kritikai éleslátással ír szenvedélye tárgyáról. Több kiadványt publikált, Hugh Johnsonnal közösen is, a többi között a „Német borok atlasza – dűlők, termelők, borutak" („Atlas der deutschen Weine – Lagen Produzenten, Weinstraßen") című alapművet. Évente jelenik meg „Stuart Pigott kis zseniális borkalauza" („Stuart Pigotts kleiner genialer Weinführer"), amelyben a nemzetközi 100 pontos skála szerint értékeli borokat.

riesling.de

riesling.de_logoA riesling.de weboldal 2004 ősze óta működik, és időközben a német borbarátok és rizlingfanatikusok egyik kedvenc független fóruma és adatbankja lett. A honlapon találhatóak kóstolási jegyzetek a szerkesztők és a felhasználók tollából, információk minden említésre érdemes borászatról, és egy terroir adatbank is felépülőben van. A borokat a 100 pontos rendszerben értékelik.

wein-plus.de

wein-plus_logoA Wein Plus-t 1998-ban az informatikus és borkedvelő Utz Graafmann alapította, azzal a céllal, hogy végre legyen egy semleges és független plattform, ahol információkat lehet találni és eszmecserét folytatni borokról. Ma a Wein-Plus világviszonylatban is a legnagyobb és leggyakrabban látogatott boros honlap, mely több, mint 500 oldalból áll. A borokat a nemzetközi 100 pontos rendszerben értékelik.

Wine Spectator

wine-spectator_logoAz USA legnagyobb és a világ egyik legjelentősebb bormagazinja. A borokat a 100 pontos skálán értékelő folyóirat a Robert Parker fémjelezte "Wine Advocat" mellett a világ legbefolyásosabb boros témájú kiadványának számít.

Wein Wisser (WW)

weinwisser_logoA Wein Wisser bormagazint 1992-ben az ismert sváci degusztátor, René Gabriel és a gasztronómiai és borújágíró Wolfram Meister alapította, „független hírlevélként mindenki számára, akik többet szeretne tudni a borról". A Wein Wisser-t ma már egy német kiadó adja ki. Évente több, mint 4000 bor értékelését teszik közzé, amelyeket 20-as skálán pontoznak (ld. a borértékelésről szóló cikkünket).

 
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Ahol a rizling terem...

__kisbanner_mosel

__kisbanner_nahe

_kisbanner_pfalz

__kisbanner_rheingau

__kisbanner_saar