Itt van most: Főoldal Ízvilág Ízvilág

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Ízvilág

 

banner_izvilag

A borok édességi fokozatának besorolását uniós jogszabályok határozzák meg, azonban az elnevezések országonként változnak. A címkén nem kötelező feltüntetni az édességi fokozatot. Németországban csak a száraz borokat szokták a címkén jelölni, a „trocken" kifejezéssel. A félszáraz („halbtrocken"), félédes („lieblich") és édes („süß") meghatározással német borokon ritkán találkozni.

A bor szubjektív ízét több tényező határozza meg, így alacsony cukortartalmú borok is tűnhetnek édesnek, ha kevés savat illetve tannint tartalmaznak. Az alkohol és a glicerin is eredményezhet édes ízérzetet.

Száraz („trocken")
Legfeljebb 9 g/l maradékcukor-tartalmú bor, melynek a savtartalma legfeljebb 2 g/literrel lehet a cukortartalomnál alacsonyabb. A klasszikus száraz borok csak 4 g/l maradékcukrot tartalmazhatnak.

Félszáraz ("halbtrocken")
A félszáraz bor 9 - 18 g/l maradékcukrot tartalmazhat, és a cukortartalom legfeljebb 10 g/literrel haladhatja meg a savtartalmat. Ezekben a borokban enyhén érezhező a maradékcukor, de magas savtartalom esetén teljesen száraznak is tűnhetnek. Ha viszont a savtartalom alacsony, kifejezetten édes ízűek is lehetnek.

Félédes ("lieblich")
Egyértelműen édes ízérzetű bor. A német bortörvény szerint a félédes bor maradékcukortartalma 18g/l és 45 g/l között lehet, tehát magasabb a félszáraz borokénál. Ausztriában a két kifejezést szinonímaként használják. Svájcban a "lieblich" kifejezés használatos, de ez nem a függ össze a cukortartalommal, hanem általában jellemzik így a kellemes, finom borokat, a "lieblich" szó eredeti értelmének megfelelően. Ugyanúgy az angol nyelvterületen, ahol a "charming" vagy "lovely" kifejezést használják ugyanilyen értelemben.

Édes ("süß")
Az édes borok ízérzetét a cukor és a bor egyéb édes összetevői határozzák meg. Az európai szabályozás szerint az édes borok maradékcukortartalma magasabb, mint 45 g/l.

 

További jelzők, amelyek a német címkéken vagy borleírásokban feltűnhetnek

Fränkisch trocken („frank száraz")
Ezt a kifejezést a Franken borrégióban használják a 4g/l vagy alacsonyabb maradékcukor-tartalmú száraz borokra. A bortörvényben nem szerepel, így a címkéken sem alkalmazható. Ezért a Franken borvidéken az az egyezményes szokás, hogy csak 4 g/l maradékcukor-tartalomig jelölik a borokat szárazként.

Mild („enyhe")
45 g/l maradékcukor-tartalom feletti, alacsony, vagy háttérben maradó savtartalommal rendelkező borokra használják.

Feinherb („enyhén fanyar")
A félszáraz borokat Németországban néha a „feinherb" jelzővel illetik a borcímkén. Ezekben a borokban gyakran markáns a maradékcukor jelenléte. A bortörvény erről a megjelölésről nem rendelkezik, és sokan félrevezetőnek tartják, mert nem figyelmezteti a fogyasztót a gyakran igen hangsúlyosan megjelenő¬ cukortartalomra.
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Ahol a rizling terem...

__kisbanner_mosel

__kisbanner_nahe

_kisbanner_pfalz

__kisbanner_rheingau

__kisbanner_saar