Itt van most: Főoldal Aktuális RieslingBlog Riesling Portfolió kóstoló - Vörös Attila (metropol.hu) szemével...

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Riesling Portfolió kóstoló - Vörös Attila (metropol.hu) szemével...

E-mail Nyomtatás

 

 

riesling_est_sor1_kicsi.jpg

 

A riesling.hu ma már egy jól bejáratott név, persze elsősorban a fajta lelkes híveinek. Ugyan a cég átesett egy kis változáson - tulajdonosváltás, szortiment bővítés -, de a mai napig, ha egy jó rajnai rizlingre vágyunk, mindenképpen érdemes körülnéznünk a kínálatában.

Peter Klingertől Tar Ferenc, leendő AIWS (nemzetközi borakadémikus) vette át a borkereskedést, s tanulmányai, gyakorlati tapasztalata alapján válogatja össze Németország és Ausztria izgalmas rajnaijait. Emellett néhány másik izgalmas fajta borait is igyekszik beépíteni a portfolióba, többek között zöld veltelini, kékfrankos, Szt. Lőrinc és spätburgunder borokat. Ebből az egyre bővülő választékból mutatott be tíz rizlinget a NU Bisztróban. A sorban voltak egészen friss és fiatal tételek, de mélységet, illetve érettséget mutató borok (spätlese, beerenauslese) is.

Az elegáns fehérborok kedvelői már régóta felfedezték maguknak a rajnai rizlinget. A hosszú érési periódus, s az ebből adódó izgalmas rétegzettség már sokakat meggyőzött arról, hogy ez az egyik legizgalmasabb fehér szőlőfajta. Ráadásul kevés olyan fajta van, amely ilyen precízen és kifejezően tudja megmutatni a termőhelyet. A kóstoló során az is kiderült, hogy ezerarcú a fajta, s különböző terroirokon, különböző stílusokban is igen szép borokat lehet készíteni belőle. Németország rizlingjei már régóta hírnevet szereztek, de azt talán kevesebben tudják, hogy nyugati szomszédunk lassan legalább olyan potenciált mutat rizling ügyben, mint az őshaza. Persze rizlinget több helyen termesztenek a világban, de ez a két ország mindenképpen élen jár ebben. 

1. Prager Riesling Federspiel Steinriegel 2012, Wachau
Wachauban háromlépcsős a borok hierachiája, (Steinfeder, Federspiel és Smaragd), amelyet az érettség, s ebből adódóan az alkoholfok alapján kategorizálnak. Ez a bor a hierarchia második fokán áll.

Világos citromszínű, tiszta bor. Illatban hihetetlenül tiszta, közérthető. Közepesnél intenzívebbek az aromák, amelyek, ha egyszer beköltöztek az agyunkba, többé nem eresztenek. Édes virágok, zöldalma, csonthéjasok és citrusok (főleg lime), mellette fűszerező diszkrét, de nyilvánvaló ásványossággal. Kóstolva friss, üde, teljesen azt hozza, amit illatban ígért. A közepes testhez igen lendületes, de nem túlzó savak és moderált alkoholtartalom társul. A friss ízek kiemelését egy kis természetes erjedésből visszamaradt Co2 is segíti. Lecsengése közepesnél hosszabb, gyümölcsös, virágos, diszkréten sós-ásványos. Remek kezdés.

2. Weingut Zottl Riesling Smaragd Achleiten 2011, Wachau
A soron következő bor a wachaui hierarchia felső lépcsőjéről származik, egy dűlőszelektált smaragd. Már színén is látszik, hogy ez egy érettebb bor (mind évjárat, mind szüreti időpont), tiszta, közepes citromszínű. Illatban is érezhető a tartalom és érettségbeli különbség, itt már nem a zöld alma, hanem egy érettebb alma aromáit érezhetjük, mellette akácvirág, csonthéjasok és tűzköves ásványosság. Elegáns, lényegre törő és tiszta aromák, mint azt már megszokhattuk a sógoroktól. Ízben hasonló aromák uralják a bort , mint illatban: fehérhúsú gyümölcsök, virágok és a levegőzéssel egyre nyilvánvalóbbá váló ásványosság. A korty végét egyfajta csonthéjas kesernye, fanyarság uralja, ami egyáltalán nem áll rosszul ennek a bornak. A jó közepes testhez arányos savak és moderált alkohol társul. Lédús a korty, jó inni. Jól elkészített, a Smaragdok közül a középmezőnybe tartozó, jó kis fehérbor.

3. Weinrieder Riesleing Reserve 2009, Weinviertel
Weinviertel azért is izgalmas, mert, ha egy kicsit beleássuk magunkat a régió kínálatába, remek áron juthatunk kiváló borokhoz.

Az eddigi legfejlettebb, legérettebb bor került a poharunkba. Sárgahúsú és trópusi gyümölcsök, édes virágok jellemzik leginkább. Mind illatban, mind ízben populáris, széles rétegeket is képes megnyerni magának. Az erjedésből visszamaradt természetes cukor is a mainstream vonalat erősíti. Ehhez a struktúrához egy kicsit lendületesebb savakat azért el tudnék képzelni, de semmiképpen nem mondanám diszharmonikusnak. Ízben az érettebb gyümölcsök mellett ott van a lime és a grapefruit frissessége. Lecsengése közepesen hosszú, kedves és telt.

4. Weinhof Herrenberg LochRiesling 2011, Saar
birtokrizling, száraz

Kifejezetten ásványos, mellette fehér húsú gyümölcsök, citrusok, virágok és nagyon diszkréten már érezhető a petrolosság is. Kóstolva a friss és lédús gyümölcsöket egy kis szén-dioxid katalizálja. Ízben egy kis vegetalitás is feltűnik. Igazán szerethető, jól elkészített rajnai rizling, melyet akár ételhez, akár önmagában is szívesen megiszik a fajtát kedvelő borfogyasztó. Nem túl bonyolult, de szerethető.

5. Weingut von Racknitz – Riesling trocken von Schieferboden 2011, Nahe, biodinamikus
A harmonikus, tartalmas, de mégis könnyedséget sugárzó német rizlingek egyik szép példája. Fiatal, fejlődésben lévő bor, mely egyszerre mutat frissességet és érettséget is egyben. Illatban fehér húsú gyümölcsök, citrusok, virágok és a területre jellemző palás ásványosság a meghatározó aromák. Kóstolva nagyon harmonikus a maradékcukor-sav arány. Tanítani való. Ízben szinte ugyanazt kapjuk, mint illatban, lédús és frissítő gyümölcsöket és palát. A szén-dioxid itt is jót tesz, még üdítőbbé válik tőle a bor. Kellő koncentráció, harmonikus struktúra, közepesnél hosszabb lecsengés. Nagyszerű bor.

6. Jozef Leitz Magic Moutain Riesling trocken 2011, Rheingau
Az illatot a friss gyümölcsök határozzák meg: zöldalma, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, virágok és ásványosság. Mind illatban, mind ízben közepesnél intenzívebbek az aromák. Az előző bornál érezhető harmóniát ennél a bornál a szikár és intenzív savak kicsit borítják. A savak miatt viszont igen hosszú a lecsengése, bár jórészt csak citrusokkal búcsúzik. Sav-rajongóknak kötelező!

7. Hermann Dönnhoff – Riesling Roxheimer Höllenpfad trocken 2011, Pfalz
Már illatban nagyon kifejező, intenzív aromákkal nyit. Klasszikus fajtajegyek: citrusok (lime, grapefruit), zöldalma, virágok és diszkrét, fűszerező ásványosság. Kóstolva: friss, hasonló intenzitás, mint illatban. Koncentrált, harmonikus és elegáns fehérbor, lendületes, de arányos savakkal, remek sav-cukor aránnyal és kellően hosszú lecsengéssel. Nagyszerű bor. Vigyázat – a palack hamar ürül!

8. Weingut Knebel – Röttgen 2011, Mosel
Illatban a többihez képest egészen érdekes aromákkal nyit, bazsalikomos paradicsomleves, izgalmas fémes ásványosság. Némi szellőztetés után viszont hozza a klasszikus aromákat: grapefruitot, limot, virágokat, s zöldfűszereket is. Szinte tökéletes maradékcukor-sav arány jellemzi. Harmonikus, szépen elkészített rizling, terroir és fajtajegyekkel. Nagyszerű bor.

9. Prüm – Graacher Himmelreich Spätlese 2011, Mosel
Illatban hihetetlen tisztaságot és kifejezőerőt érezni. Percekig csak szagolgatnánk, annyira szép illata van. De erre nem volt idő, így muszáj volt megkóstolni.  Mézesség, fehér és sárga húsú gyümölcsök, citrusok, izgalmas ásványosság jellemzi ezt a bort. Mind illatban, mind ízben nagyon szép és kifejező friss szőlős aromák vannak. Telt, lédús a korty, szinte mondani sem kell, hogy a sav-cukor arány szinte tökéletes. Harmonikus, érettséget és frissességet egyaránt mutató bor, komoly lecsengéssel. Nagyszerű bor.

10. Weinrieder Riesleing Beerenauslese 2011, Weinviertel
Egy jól elkészített desszertbor, amelyben a botritiszes fűszerek is aktívan jelen vannak. Érett gyümölcsök (ananász, sárga húsú gyümölcsök), méz, édes virágok, karamell. Koncentrált, harmonikus bor, érettséggel, de intenzíven üde savakkal. Komoly hosszúságú lecsengés. Szép desszert bor.

Legyen élmény

A kóstolt borok – amelyek egy viszonylag széles szortimentet fedtek le – szépen reprezentálták Németország és Ausztria rizling potenciálját. Annak ellenére, hogy egyik másik bornál bele lehetett kötni apróságokba, a borok komoly minőséget, tartalmat és érlelési potenciált mutattak. A maradékcukor-sav egyensúly szinte minden bornál példaértékű volt, ehhez nagyon értenek mindkét bortermelő országban. A másik dolog, amit feltétlenül ki kell emelni, hogy a borok nagyon tiszták és kifejezők voltak, technológiai hibának nyoma sem volt. Az pedig, hogy a rajnai rizling a világ legjobb fehérborszőlő-fajtái közé tartozik, még inkább nyilvánvalóvá vált. Remek és változatos sor volt, eltérő ízlésvilágú fogyasztók is megtalálhatják benne a számukra ízletes bort.

Még egy gondolat: a kóstolt borok árai 3500 és 7600 Ft között mozognak, ami nem mondható kifejezetten olcsónak. Egy dolgot viszont érdemes tisztázni: a bor elsősorban nem alkoholforrás, hanem élvezetet és élményt nyújtó ital. Ebből kiindulva érdemes inkább egy kicsivel többet áldozni a borra, s az élmény megfizethetetlen lesz. Inkább igyunk kevesebb bort, de az legyen élmény!

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Ahol a rizling terem...

__kisbanner_mosel

__kisbanner_nahe

_kisbanner_pfalz

__kisbanner_rheingau

__kisbanner_saar

 

RieslingHírlevél