Itt van most: Főoldal Borvidékek Mosel Borvidékek Mosel

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Mosel

banner_izvilag

A Mosel-menti táj embert próbáló vidék. A folyó mély völgyet vágott magának az ősi palakőzetbe, s a szűk folyómedret kísérő meredek hegyoldalakon a legextrémebb fekvésű helyeken is teraszokat alakítottak ki. A tőkék mély gyökereket eresztve tudnak csak megkapaszkodni a köves talajban. Az alsó teraszokat leszámítva csak kézi művelésről lehet szó, néhol még drótkötélpálya segítségével sem lehet gépekkel dolgozni.

A teraszokon, különösen a meredek dűlőkön, ma is az évszázados hagyományú bakos művelést alkalmazzák, ahol minden tőke külön karóra támaszkodik. Ez a szőlőnek kellő fényt és levegőt biztosít, de sokkal több munkát jelent, mint a kordonos művelés. Itt hektáronként kb. évi 1500 munkaórával kell számolni – a pfalzi borvidéken például ennek a fele is elegendő.
A Mosel borvidékről bővebben

banner_izvilag
 

A moseli borok egyedi ízvilágát és kitűnő borait ismerve a sok munka azonban megéri. A legjobb moseli borok között nagyszerű, kifinomult kabinetteket, gyümölcsösen rafinált, varázslatosan minerális és karakteres savszerkezetű késői szüretelésűeket kóstolhatunk. A későn érő rizling számára a védett folyóvölgy és a meleget raktározó palakőzet ideális körülményeket nyújt, 120-140 napos érési időszakot biztosít, a többi német borvidék kb. 100 napjával szemben.

A moseli rizling nagyon kitartó, még évtizedek múltán is meglepően friss ízélményt nyújt. Bármennyire is gazdag extraktokban, egy ízig-vérig moseli bor a legteljesebb és legkomplexebb gyümölcsösség mellett is megőrzi táncos könnyedségét. Ha azonban a gyümölcsösséget, az édességet, a tüzes savakat és a viszonylag alacsony alkoholtartalmat nem sikerül összhangba hozni, a bor tompa és egyszerűen csak édes lesz.

A Rheingau mellett a Mosel az egyetlen német borvidék, ahol az édes desszertboroknak nagy hagyománya van. Maga a borművelés a rómaiak idejében kezdődött, akik Kr.e. 17-ben a későbbi császári székhely, Trier helyén várost alapítottak, és fokozatosan meghódították a Mosel-menti hegyoldalakat a szőlőtermesztés számára.

Az 1990-es évek végén a  Mosel vidéke  minőség szempontjából Németország első számú rizling-régiójává nőtte ki magát, megelőzve a legklasszikusabb rizlingvidéknek, és a válogatás (Auslese)-borok bölcsőjének számító Rheingaut.

Termőterület: 8078 ha
A rizling aránya: 55%
Talajtípusok: A Felső-Mosel mentén (a folyó legdélibb szakaszán) dolomit kőzet, kagylós mészkő és márga tartalmú termőtalaj. A Közép-Moselnél sötét devoni pala, palatörmelékből álló, nagy kőtartalmú talaj. A teraszos Moselnél mészkő tartalmú homokkő, agyagos pala, kőzettörmelékből álló, köves termőtalaj.
Átlagos éves csapadékmennyiség: 706 mm (Bernkastel)
Éves átlaghőmérséklet: 10,1 ºC (Bernkastel)
Évi napos órák száma: 1.358 (Bernkastel)

 

 Rendezési elv:     Mutat: #  

Találat 1 - 5 / 12

Graacher Himmelreich Kabinett 2014

91 points Wine Spectator: "Elegant and stylish, revealing floral, lime, slate and saline notes allied to a gossamer frame. There's an intensity that dissipates slowly, with a mouthwatering aftertaste. Drink now through 2022." (03/09) 91 points Wine Enth 
Termék részletek...


Graacher Himmelreich Spätlese 2014

Hihetetlenül kifinomult, játékosan csábító bor. Finom alma- és citrusaromák mellé cizellált sósság és nedves, földes pala benyomása társul. A korty enyhe viszkozitása a „spätlese“, kései szüretelésű minőséget támasztja alá. Az összképet érett, bordó egres 
Termék részletek...


Röttgen GG 2015

Különleges vegetális, fűszeres illat, melyben azonban finom karamell és sárga gyümölcsös aromák, világos dohány és enyhe élesztős jegyek is megjelennek, a könnyed ásványosság mellett. A szájban dohányos, édeskés, karamelles gyümölcsösség és olajos fűszer 
Termék részletek...


Schieferterrassen 2015

Izgalmas, kandírozott citrusgyümölcsöket idéző gyümölcsösség, fűszeres növényi és földes-minerális jegyekkel. Lédús, tömör, enyhén édes a szájban, kandírozott gyümölcs, dohány és ismét földes-minerális aromák. Finom, élénk savak, erős fűszeres 
Termék részletek...


Uhlen "R" 2011


Mutat: #  
Találat 1 - 5 / 12
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt


A Mosel dűlőtérképe

mosel_terkepe_thumb

Jellemző aromák

foaromak_mosel
A moseli borok kifinomultak, a citrom, mangó, sárgabarack és piros alma aromáival és a pala mineralitásával.

A Mosel talajtípusai

mosel_einzelpfahlerziehung_devonschiefer_thumb

A Felső-Mosel mentén (a folyó legdélibb szakaszán) dolomit kőzet, kagylós mészkő és márga tartalmú termőtalaj. A Közép-Moselnél sötét devoni pala, palatörmelékből álló, nagy kőtartalmú talaj. A teraszos Moselnél mészkő tartalmú homokkő, agyagos pala, kőzettörmelékből álló, köves termőtalaj. A képen: sötét devon-korszakbeli palában gyökerező, klasszikus bakos művelésű tőke.