Kiemelt dűlők a nagy hagyományú osztrák borászatoknál

Nyomtatás

A német VDP és a Hagyományos Osztrák Borászatok (Österreichische Traditionsweingüter) egyesület együttműködése: a kiemelt dűlő kategóriájának bevezetése a Krems és a Kamp völgyében.

csoport_elso_dulo_ausztriaA Hagyományos Osztrák Borászatok egyesületének tagjai a Kremstal, Traisental, Kamptal és Wagram régiókból
  A Duna mellékfolyói völgyeinek (Kremstal, Traisental, Kamptal, Wagram) legnagyobb hagyományú osztrák borászai az Österreichische Traditionsweingüter (Hagyományos Osztrák Borászatok) nevű egyesülésben tömörülnek. A szervezet 1992-ben azzal a céllal alakult, hogy az egyes termőhelyeket minőségi szempontok szerint rendszerezze.

Az egyesület 23 tagja majd két évtizeden keresztül figyelte a különböző dűlőkből származó borokat, elemezte a fejlődési potenciált és az egyedi karaktervonásokat, hogy kiválassza a legjobb termőhelyeket. Ezzel párhuzamosan élénk tapasztalatcserét folytattak a német VDP-vel ("Különleges Minőségű Német Borok Termelőinek Szövetsége"), hogy minél inkább egységes szempontok alapján járjanak el.

A 2009-es évjáratban először jelennek meg a legjobb dűlőkből származó borok az "Erste Lage" ("legjobb termőhely") jelöléssel a címkéjükön. "A borokat generációkon át figyelemmel kísérő borászok tapasztalata és a borbarátok visszajelzése jelentik a fő szempontokat, amelyek alapján egy termőhelyből különleges termőhely lesz" – foglalja össze Michael Moosbrugger, az osztrák egyesület vezetője.

A Hagyományos Osztrák Borászatok dűlőbesorolása "Districtus Austriae Controllatus" (DAC) osztrák eredetmegjelölési rendszeren alapul. A Duna-vidéki borrégiókban (Kamptal, Kremstal, Traisental) csak a rizling és a zöld veltelini fajtájú borok viselhetik a "DAC" eredetigazolást, s ehhez igazodva az új dűlőbesorolásban is csak az e két fajtát termő dűlők kaphatnak kiemelt státuszt. A Hagyományos Osztrák Borászatok ezzel egy átfogóbb eredetmegjelölési rendszer felé tettek újabb lépést.