Itt van most: Főoldal Termelők Borvidékek Rheingau

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Rheingau

borregio-nemetorszag-rheingau_catheader

Nincs még egy olyan német borvidék, ahol a gazdasági siker és ezzel együtt a legtöbb érintett sorsa ennyire egyetlenegy szőlőfajtától függne: a rizlingtől. A megművelt terület mintegy 80%-án rizlinget termesztenek, amivel a Rheingau egymagában a világ rizling-termőterületének 7,3%-át teszi ki. A chardonnay-t és a többi világfajtát itt hiába keressük.

A Rheingau borvidéket a rizlingnek is egy bizonyos megjelenési formája segítette világhírre: az édes vagy száraz válogatások (Auslese), bogyóválogatások (Beerenauslese), fagyott bogyóválogatások (Trockenbeerenauslese) és jégborok (Eiswein), amelyekben az elegáns édességet az aromák különlegesen rafinált játéka kíséri.

A Rheingauról bővebben

 

rheingau_kloster_eberbach
 

A borkészítés hagyománya ezen a vidéken a Kr.u. 1.évszázadba nyúlik vissza, amikor a területet a rómaik tartották megszállásuk alatt. 983-ban a Rheingau a mainzi érsekség (később választófejedelemség) fennhatósága alá került. Az ezt követő időszakban több jelentős kolostort alapítottak a vidéken, pl. a johannisbergi kolostort és az eberbachi ciszterci apátságot, amelyek nagy energiákat szenteltek a borkészítésnek. A megművelt terület már a 13. század közepén nagyjából megfelelt a borvidék mai kiterjedésének.

A Rheingau földrajzilag a Rajna-Majna vidékhez, vagyis Közép-Európa egyik legmelegebb és legszárazabb éghajlati zónájához tartozik. A klasszikus rizling-termőterület azon az 50 kilométer hosszú szakaszon fekszik, ahol a Rajna keletről nyugat felé folyik, nem pedig délről észak felé, mint egyébként.

A Rheingau néhány pincéjében rejtőznek olyan borok, amelyek még Napóleon uralkodása idején kerültek palackba, s amelyek az árveréseken időről időre feltűnést keltenek. Megfelelő tárolás esetén a rheingaui rizling ilyen hosszú idő után is élvezhető.

Telepített terület: 3088 ha
Szőlőfajták: rizling (78%), pinot noir (13%)
Meghatározó talajtípusok:  A magasabb fekvésű területeken a pala és a kvarcit, míg a völgyben az agyag és a lösz dominál. A Rheingau északnyugati végében, Assmannshausen környékén a talaj elsősorban fillit-palából áll. 

 

 Rendezési elv:     Mutat: #  

Találat 11 - 11 / 11

Terra Montosa 2015

A Breuer birtok válogatás rizlingje: mesés! 
Termék részletek...

Mutat: #  
Találat 11 - 11 / 11
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt