Itt van most: Főoldal Termelők Borvidékek Mosel

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Mosel

banner_izvilag

A Mosel-menti táj embert próbáló vidék. A folyó mély völgyet vágott magának az ősi palakőzetbe, s a szűk folyómedret kísérő meredek hegyoldalakon a legextrémebb fekvésű helyeken is teraszokat alakítottak ki. A tőkék mély gyökereket eresztve tudnak csak megkapaszkodni a köves talajban. Az alsó teraszokat leszámítva csak kézi művelésről lehet szó, néhol még drótkötélpálya segítségével sem lehet gépekkel dolgozni.

A teraszokon, különösen a meredek dűlőkön, ma is az évszázados hagyományú bakos művelést alkalmazzák, ahol minden tőke külön karóra támaszkodik. Ez a szőlőnek kellő fényt és levegőt biztosít, de sokkal több munkát jelent, mint a kordonos művelés. Itt hektáronként kb. évi 1500 munkaórával kell számolni – a pfalzi borvidéken például ennek a fele is elegendő.
A Mosel borvidékről bővebben

banner_izvilag
 

A moseli borok egyedi ízvilágát és kitűnő borait ismerve a sok munka azonban megéri. A legjobb moseli borok között nagyszerű, kifinomult kabinetteket, gyümölcsösen rafinált, varázslatosan minerális és karakteres savszerkezetű késői szüretelésűeket kóstolhatunk. A későn érő rizling számára a védett folyóvölgy és a meleget raktározó palakőzet ideális körülményeket nyújt, 120-140 napos érési időszakot biztosít, a többi német borvidék kb. 100 napjával szemben.

A moseli rizling nagyon kitartó, még évtizedek múltán is meglepően friss ízélményt nyújt. Bármennyire is gazdag extraktokban, egy ízig-vérig moseli bor a legteljesebb és legkomplexebb gyümölcsösség mellett is megőrzi táncos könnyedségét. Ha azonban a gyümölcsösséget, az édességet, a tüzes savakat és a viszonylag alacsony alkoholtartalmat nem sikerül összhangba hozni, a bor tompa és egyszerűen csak édes lesz.

A Rheingau mellett a Mosel az egyetlen német borvidék, ahol az édes desszertboroknak nagy hagyománya van. Maga a borművelés a rómaiak idejében kezdődött, akik Kr.e. 17-ben a későbbi császári székhely, Trier helyén várost alapítottak, és fokozatosan meghódították a Mosel-menti hegyoldalakat a szőlőtermesztés számára.

Az 1990-es évek végén a  Mosel vidéke  minőség szempontjából Németország első számú rizling-régiójává nőtte ki magát, megelőzve a legklasszikusabb rizlingvidéknek, és a válogatás (Auslese)-borok bölcsőjének számító Rheingaut.

Termőterület: 8078 ha
A rizling aránya: 55%
Talajtípusok: A Felső-Mosel mentén (a folyó legdélibb szakaszán) dolomit kőzet, kagylós mészkő és márga tartalmú termőtalaj. A Közép-Moselnél sötét devoni pala, palatörmelékből álló, nagy kőtartalmú talaj. A teraszos Moselnél mészkő tartalmú homokkő, agyagos pala, kőzettörmelékből álló, köves termőtalaj.
Átlagos éves csapadékmennyiség: 706 mm (Bernkastel)
Éves átlaghőmérséklet: 10,1 ºC (Bernkastel)
Évi napos órák száma: 1.358 (Bernkastel)

 

 Rendezési elv:     Mutat: #  

Uhlen 2011Uhlen Beerenauslese 2011Uhlen Blaufüßer Lay 2015

Feszes és mély, fanyaran fűszeres, picit kesernyés illat, kandírozott vagy túlérett gyümölcsöket és dohányt idéző aromákkal és enyhe élesztős jegyekkel. A szájban is feszes szerkezetű, erőteljes, nyugodt, némi édeskés gyümölcsösséggel, de még több fanyar 
Termék részletek...


Uhlen Roth Lay 2014

A 2014-es évjárattal Reinhard Löwenstein új csúcsokat hódít meg. A bort előszörre nehéz besorolni: nagyon erőteljes, de finoman bontakozik ki, egyszerre gömbölyű, kompakt és egyenes. Ebben az évjáratban ehhez extrém átlátszóság társul, mégis hasonlóan .. 
Termék részletek...


Wehlener Sonnenuhr Auslese 2011

Illatában mangó, birsalma, érett alma, citrom, mandarin, vanília, szerecsendió és még sokféle más aroma jelenik meg egy-egy pillanatra, hogy aztán újabb benyomásoknak engedjen teret. A kortyot nemes édesség és rendkívül érett bogyós gyümölcsök íze jellemz 
Termék részletek...

Mutat: #  
Találat 6 - 10 / 12
AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt