Itt van most: Főoldal Aktuális RieslingBlog Riesling.hu portfólió bemutató az nU bisztróban

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Riesling.hu portfólió bemutató az nU bisztróban

E-mail Nyomtatás


nU rajnai.png

 

Újabb izgalmas kóstolón vehettem részt a Riesling webáruház új tulajdonosának a jóvoltából, ami egy fajta és két ország borai köré lett szervezve. A meghívásnak duplán örültem, mivel egyrészt olyan termőhelyek kerültek terítékre (Mosel, Nahe és Wachau), amelyekre nagyon kíváncsi vagyok, de messze nincs annyi tapasztalatom velük, mint amennyit szeretnék, másrészt a helyszín a számomra egyik legkedvesebb bisztróbár volt, ahol nagyon sokszor megfordultam az utóbbi 2 évben és ahonnan életem legjobb éttermi élményeit eredeztetem.

Egy jó hírt is megosztott velünk a házigazda, miszerint annyi jó borral találkozott ezeken a borvidékeken (amit meg szeretne mutatni a hazai közönségnek, de nem férnek be a webshop keretei közé), hogy hamarosan egy másik oldalt is fog nyitni finewines.hu néven, ahol a rieslingen kívüli német és osztrák ill. pár burgundy pincészet borai (zöldveltelini, pinot noir, sauvignon blanc és egyéb, különleges fajták) lesznek fokozatosan feltöltve a kínálatba.

A kóstolásom konklúziójának rövid summázata: Ausztria - Németország 0-1.

Lehet, hogy bennem van a hiba, de Ausztriából még mindig nem ért el a nagy “hűha” élmény. Sosem okoznak csalódást, hibátlan szerkezetet, szép illatokat és finom ízeket persze most is hoztak szép sorjában, de amikor a sor közepén ráálltunk a német vonalra, rögtön fülig ért a szám. A németek, különösen a moseliek olyan szintű hibátlan élvezetet és harmóniát sugároznak, amire nem nagyon tudok jelzőket találni.

A kóstolt borok:

Prager: Riesling Federspiel Steinriegel 2012
Nagyon tiszta és intenzív, illatában alma, virág és édes barack. Szájban penge savak és olivaolajos tapadás jellemzi. Közepesen komplex és elég hosszú, a végére kicsit sok a petrolosság. 6 pont (88)

Weingut Zottl: Riesling Smaragd Achleiten 2011
Érdekes aromák párolognak a pohárból: szalma, száraz fű. Kicsit oxidált hatású, messze nem olyan friss és átütő, mint az előző volt. Kicsit lustább is ez a bor, nem igazán acélos szerkezet, de azért laposnak sem lehetne nevezni. A kortyközepi gyümölcsösség (egres és barack) az utóízében akácmézes fűszerezést kap.
6 pont (87)

Weinrieder: Riesling Reserve 2009
A többiek savszegénynek titulálták, én úgy látszik, jobban tolerálom az ilyesmit. Valóban. A maradékcukor és a tömörebb szerkezet kicsit elnyomja a savérzetet, de nekem ez még így is elégséges maradt. Sárgadinnyés, déligyümölcsös illat, késői szüretes jegyek. A magasabb alkohol (14) szépen beintegrálódik, nem borítja fel az egyensúlyt. 6 pont (87)

Weinhof Herrenberg (Loch): LochRiesling 2011
Hűvösebb karakter, harsány zöldalma illattal, végén a petrolosság érvényesül. Kicsit zavaró széndioxidos pezsgéssel. 5-6 pont (86)

Weingut von Racknitz: Riesling trocken von- Schieferboden 2011
Agyagos-gyurmás, akár somlóiasnak is nevezhető illat. Szájban is marad a mineralitás érzete, mind ízekben, mind savszerkezetben. Krétaporos, meszes, sós dominanciák, de primer gyümölcs ízt is felmutat, pikáns és vibráló lecsengéssel. 6-7 pont között (89)

Josef Leitz: Magic Mountain Riesling trocken 2011
Zárkózott, kicsit fülledt illat, egy kis szellőztetés után viszont jönnek a gyümölcsök. Nagyon metsző savak, acélos szerkezet, friss és fineszes, de a savérzet nálam már a fájdalom határnál jár. Nekem jellegében hasonlít a Huet 2010-es chenin blanjához. Zsíros, nehéz ételek mellé kiváló választás lehet, magában azonban 1 pohárnál többet nem kérnék belőle. 6 pont (87)

Hermann Dönnhoff: Riesling Roxheimer Höllenpfad trocken 2011
Gyurma, bodza, sauvignon blanchoz hasonlatos vizes-füves jegyek. Igazi körző-vonalzó bor. Szép fajtajelleg, precíz szerkezet, hiba nélkül. Szájban is hozza az orrban már megcsillantott ásványosságot, mellette szép barackos aromák is ízlelhetőek. Ennek ellenére nem nőtt a szívemhez, inkább amolyan “homlokráncolós”, asztal felett hümmögős, megfejtős bor. 7 pont (91)

Weingut Knebel: Röttgen 2011
Szuper intenzív illat, déligyümölcsök (elsősorban mandarin) és méz. Az alkohol nem sok (12,5), de érzetre még kevesebb, komplex, játékos, öblös. Szép lecsengésében is az érett gyümölcsök uralkodnak, semmi kesernye vagy túlzott petrolos hatás nem rondít bele az élvezetes összképbe. Erős 7 pont (91)

Joh. Jos. Prüm: Graacher Himmelreich Spatlese 2011
Az este bora. Igazi örömbor. Jellemző, hogy ennél írtam a legrövidebb feljegyzést, holott háromszor is visszakóstoltam. Brutálisan gyümölcsös, érett mangó és szaftos alma. Vitathatatlan nemzetközi klasszis. Még ezért az árért (7200Ft) is jó vételnek tartom, életem egyik legjobb borélménye. 8 pont (93)

Weingut Weinrieder: Riesling Beerenauslese 2011
Illatában őszibarack, ízében tömény kajszi lekvár, a végén a cukor eluralkodik, pedig a korty közben szépen tartanak a savak. Hullámzó élményt nyújt, először fura a pezsgő érzés a nyelven az édesség mellett, a vége már kicsit lapos a cukortól, de nagyon ízletes és jól fogyasztható bor. A sok édes tokaji után érdemes kipróbálni, hogy más műfaji keretek között mit lehet alkotni édesfronton. Izgalmas ital, de az 5300 Ft-os árával olyan árkategóriába kerül itthon, ahol például a Nobilis Ahogy termettjével és a Kikelet Szamorodnijaival kell ringbe szállnia és ott nem sok esélye lesz igazán nagyot villantani. A 7 pontos élményt azért így is hozta (90).

Köszönöm a meghívást Tar Ferencnek!

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt

Ahol a rizling terem...

__kisbanner_mosel

__kisbanner_nahe

_kisbanner_pfalz

__kisbanner_rheingau

__kisbanner_saar

 

RieslingHírlevél