Berg Schlossberg GG 2015 |
|||||||||||||||
Leitz zászlósbora, és nagy valószínűséggel az évjárat legjobb száraz rizlingje a Rheingauból, sőt, talán egész Németországból. Kifejező, ásványos illat, mely sárga- és őszibarackot, citrusgyümölcsöket és friss fűszernövényeket idéz. A szájban zaftos és gyümölcsös, ismét megjelenik a citrus és a sárgabarack, amihez mandarin társul, s az egészet körbeveszi a kifinomult mineralitás feszültsége. A bor komplex, sűrű és mély, nagyon kifejező. A savak élénkek, a szájpadláson újra előköszönnek a fűszernövények, textúrája selymesen friss. Elegáns bor lenyűgözően hosszú lecsengéssel, amelyben ismét erősen megjelenik mind a gyümölcsösség, mind a mineralitás. |
![]() Nagyítás |
||||||||||||||
|
0 Ft / liter
|
||||||||||||||
A Terroir-ról: A 70 fokos lejtésű rüdesheimi Berg Schlossberg a Rheingau legmeredekebb és Rüdesheim kétségtelenül legjobb dűlője. Nevét az ehrenfelsi várromnak köszönheti (Schloss=kastély, vár). A rüdesheimi hegy szőlői, és különösen a Berg Schlossberg védett dűlői intenzív napsütést élveznek. A magas pala- és kvarcittartalmú talaj elraktározza a nap melegét, majd éjjel visszaadja azt a szőlőnek. A borok karcsúak, elegánsak, gyakran őszibarackos és diós aromákkal. Talaj: Köves kvarcitpala, néhol vöröspala rétegekkel. Száraz, enyhén savas vagy semleges talaj, amely a magas kőzettartalom miatt könnyen átereszti a vizet, így hajlamos a kiszáradásra. Aszályos években csak az öreg, mélyen gyökerező tőkék boldogulnak. |
|||||||||||||||
A magasabb területeken főként pala és kvarcit, a völgyben lösz és agyag alkotja a talajt, melyen temperamentumos és fűszeres fehérborok teremnek. A Rheingau északnyugati végében, Assmannshausennél a fillitpala dominál. A képen: löszben gyökerező tőke.