Graacher Himmelreich Kabinett 2014 |
|||||||||||||||
91 points Wine Spectator: "Elegant and stylish, revealing floral, lime, slate and saline notes allied to a gossamer frame. There's an intensity that dissipates slowly, with a mouthwatering aftertaste. Drink now through 2022." (03/09) |
![]() Nagyítás |
||||||||||||||
|
0 Ft / liter
|
||||||||||||||
A Terroir-ról: Graach település neve egy kelta szóból ered, melynek a jelentése “kis domb”. A “Himmelreich” – “mennyország, égi királyság”, Németországban többhelyütt előforduló dűlőnév, mely általában – így Graachban is – magasan fekvő és kiemelkedően jó termőhelyet jelöl. A dűlő 1922-ben nyerte el mai kiterjedését, amikor 70 környékbeli termőhelyet 16 dűlővé vontak össze. A déli fekvésű, 110-260 méteren a tengerszint felett elhelyezkedő, 50-65%-os lejtésű hegyoldalon 57 hektáron terem szőlő. A termőtaj köves, közepes vastagságú, elsősorban agyagpala-törmelékből áll, amelyben kék palát tartalmazó erek húzódnak. A jellemző fajta a rizling, amelyet túlmyomórészt bakos műveléssel, sajátgyökerű tőkéken termesztenek. |
|||||||||||||||
A moseli borok kifinomultak, a citrom, mangó, sárgabarack és piros alma aromáival és a pala mineralitásával.
A Wehlener Sonnenuhr dűlőben a több, mint 400 millió éves devon-korszakbeli pala a meghatározó kőzet. A köves talajréteg gyorsan átengedi az esővizet a gyökerekhez, sötét színének köszönhetően hamar felmelegszik, a kövek pedig jól tárolják a nap melegét.