Itt van most: Főoldal

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

2010 – a kevesebb mégis csak több!

E-mail Nyomtatás

seperator

A következő olvasnivaló nem reklámszöveg, hanem egy informatív, részletes beszámoló a 2010-es évjáratról.
Azt gondoljuk, hogy ezzel a rendhagyó évvel kapcsolatban érdemes a borászok tapasztalatait részletesebben is megismerni....

Idősebb Peter Lauer, 2010. október 20-án:
„Ilyen évjáratot még nem láttam, pedig már negyven éve borász vagyok. De jó lenne most megkérdezni a nagyapámat, hogy szüretelt-e valaha (vagyis 1928 óta) ilyen egyenletesen kitűnő minőségű, hosszú életű borokat ígérő szőlőt."

Florian Lauer, a fiatalabb borász:
„A 2010-es évjárat különlegessége a lélegzetelállító minőség mellett a nagyon alacsony hozam. Ebben az évben három tényező egybeesése vezetett ahhoz, hogy a szokásos szőlőmennyiségnek kevesebb, mint a felét tudtuk szüretelni.

1. Rossz időjárás volt tavasszal a virágzáskor, a fürtök így nagyon laza szeműek, szellősek lettek, ami a minőség szempontjából viszont pozitívum.

2. Nyár végén rövid idő alatt sok eső esett, a szemek héja porózus lett, így a szeptember eleji nagy esőben sok szem megrepedt. Októberben viszont három meleg, száraz és szeles hét ahhoz vezetett, hogy a megrepedt szemek mazsolává száradtak össze, botrytis nélkül.

3. Az októberben szüretelt szőlő szemei nagyon húsosak voltak. A fás magok mutatták, hogy a szőlő fiziológialiag megérett, de a gyümölcsben nem oldódtak fel annyira a sejtfalak, mint szokásosan, így a préselés sem volt olyan hatékony. Míg általában 75%-ot nyerünk ki, ezúttal az eredmény csak 50% volt, így a must emiatt is kevesebb lett.

22

Az idősebb parcellák hozama mintegy 20 hl/ha volt, míg a fiatalabb ültetvényekből körülbelül 30 hl must került ki hektáronként. Nagyjából ennyit szüreteltek 1900 körül is, és a 2010-es borok hasonló körülmények között készültek, mint a 20. század elejének legendás és világhírű borai.

Ökológiai gazdálkodásunk, az érést késleltető penészölő szerek használatáról való lemondás az idén a legjobb módszernek bizonyult ahhoz, hogy jó, érett savú, szép száraz boroknak való szőlőt szüreteljünk."

2010-ben a Saar mentén nem csak jó, hanem kitűnő borok is születtek. Az alacsony hozam hatása csak a valamelyest magasabb árakban érzékelhető – de ezekre a kivételes borokra érdemes egy kicsivel többet áldozni!

A 2010-es évjáratból ezt a három bort választottuk ki a Lauer pincétől, amelyekkel úgy gondoljuk, hogy mindenképp érdemes megismerkedni:

Ayler Riesling Faß 25 trocken 2010 - 2 890 Ft/palack
Unterstenbersch Riesling trocken Faß 12 Edition Gold 2010 - 5 590 Ft/palack
Ayler Kupp Riesling feinherb Faß 9 Kern Edition Gold 2010 - 5 890 Ft/palack
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RieslingBolt

RieslingHírlevél