Nahe
A Nahe borvidék 4.124 hektáros termőterületének változatos talajtípusai kivételesen gazdag ízpalettát eredményeznek. A rizling itt a talajtól függően hol a moseli, hol a pfalzi, hol a rajnai borokra emlékeztet, anélkül, hogy a nahe-i borok saját jellegzetes, gyümölcsös és fűszeres karaktere a háttérbe szorulna.
A borvidék onnantól, ahol a Nahe a folyó a Rajnába torkollik, a légvonalban 80 km-re délnyugatra fekvő Soonwald erdőig húzódik, számos oldalvölgyön át. A szőlők általában a délnyugati lejtőkön fekszenek, gyümölcsöskertekkel, szántókkal és mezőkkel körülvéve.
A Nahe borvidékről bővebben
Ma a legjobb rizlingek a folyó alsó szakasza mentén készülnek, bár hagyományosan a Nahe középső szakaszánál fekvő szőlőhegyek számítanak a rizlingtermesztés központjának, Traisen, Norheim, Niederhausen és Schloßböckelheim térségében. Ennek a területnek a porladt kőzetből álló talajai kifejezetten ásványos borokat eredményeznek, melyeknek illatát és ízét gyakran hasonlítják a moseli borokéhoz.
A borvidék történetében – mint oly gyakran – itt is a kolostorok játszották a főszerepet, amelyek már a 8. században nagy szőlőterületeket birtokoltak a Nahe mentén. Bár a nagy borászatok, főleg az állami tulajdonúak, már korábban elkezdték a „Nahe“ eredetmegjelölést használni a címkéken, a területet csak az 1971-es német bortörvény tette hivatalosan is önálló, behatárolt dűlőkkel rendelkező borvidékké. A minőségi problémákat ellensúlyozandó a Nahe-menti igényes borászatok (a Különleges Minőségű Német Borok Termelőinek Szövetsége – a VDP – tagjai), 1997-ben rögzítették az egyes dűlők besorolását, majd 2004-ben szigorú kritériumokkal bevezették az „Erstes Gewächs Nahe“ („Legjobb Termés“) megjelölést, amelyet csak a legjobb, kitűnő dűlőkből származó száraz rizlingek kaphatnak meg.
Művelt terület: |
4.124 ha |
A rizling aránya: |
26% |
Talajtípusok: |
A Nahe alsó szakaszán kvarcit és pala, a középső és felső szakaszon porfir, melafir és színes homokkő, Bad Kreuznach környékén porladt homokkő, lösz és agyag. |
Átlagos éves csapadékmennyiség: |
517 mm (Bad Kreuznach) |
Éves átlaghőmérséklet: |
9,5 ºC (Bad Kreuznach) |
Évi napos órák száma: |
1.512 (Bad Kreuznach) |
Illatában érett, részben aszalt barack, finom málnás-szedres aromákkal, enyhén karamelles jegyekkkel és meleg hatású ásványossággal. A korty olajosan testes, lédús, enyhén édes. Nagyon érett, szinte karamelles gyümölcsösség, finom savak, növényi és dohány
Termék részletek...
Fűszeres, citrusos, barackos illat, némi karamelles és grillázsos beütéssel. Tiszta, lédús gyümölcsösség, növényi jegyek, finom savak, a háttérben visszafogott ásványosság. Kerek, finoman olajos bor, lecsengése szép.
Termék részletek...
Találat 11 - 12 / 12