Itt van most: Főoldal Borvidékek Mosel Borvidékek Mosel Uhlen Blaufüßer Lay 2015

Riesling.hu - A rajnai rizling specialista

Kosara üres.

Uhlen Blaufüßer Lay 2015

Feszes és mély, fanyaran fűszeres, picit kesernyés illat, kandírozott vagy túlérett gyümölcsöket és dohányt idéző aromákkal és enyhe élesztős jegyekkel. A szájban is feszes szerkezetű, erőteljes, nyugodt, némi édeskés gyümölcsösséggel, de még több fanyar ásványossággal, egyértelmű földes jegyekkel, finom savakkal, kesernyésen fűszeres nüanszokkal. Íze a szájban sokáig megmarad, nagy mélységű, hosszú és szép lecsengésű rizling.
Uhlen Blaufüßer Lay 2015
Nagyítás

9 900 Ft 13 200 Ft / liter
 
Részletek:

Űrtartalom: 0.75 l
Alkoholtartalom: 13% Vol.
Maradékcukor: 0 g/l
Sav: 0 g/l
Fogyasztható: 2020+
Értékelések:

Jancis Robinson 18p
A Terroir-ról:

A Blaufüsser Lay („kéklábú szikla“) a winningeni Uhlen dűlő legkeletibb parcellája. A név találó, hiszen a tőkék itt kék palában gyökereznek. Egy geológiai törésvonal mentén az agyagpala kőzet egyre sötétebb színén is szépen látható, hogy ezen a területen elmélyült a valaha itt volt tengerfenék. A magasabb agyagtartalomnak köszönhetően a kőzet viszonylag nagy mennyiségű víz eltárolására képes. Ez akadályozza a talaj levegőzését, így a talaj átlaghőmérséklete itt valamivel alacsonyabb, mint a környező parcellákban. Pont ezt tükrözik a Blaufüsser Lay borai is: a tengeri üledéket a szőlő itt hűvösebb ízekké szublimálja. A borok arisztokratikusak, finoman kristályos szerkezetűek, az ásványok könnyedek és kifinomultak. A tengervíz jódos sója is gyakran érezhető bennük.AKCIÓ
TOP 12 BOR

RieslingBolt


A Mosel dűlőtérképe

mosel_terkepe_thumb

Jellemző aromák

foaromak_mosel
A moseli borok kifinomultak, a citrom, mangó, sárgabarack és piros alma aromáival és a pala mineralitásával.

A Mosel talajtípusai

mosel_einzelpfahlerziehung_devonschiefer_thumb

A Felső-Mosel mentén (a folyó legdélibb szakaszán) dolomit kőzet, kagylós mészkő és márga tartalmú termőtalaj. A Közép-Moselnél sötét devoni pala, palatörmelékből álló, nagy kőtartalmú talaj. A teraszos Moselnél mészkő tartalmú homokkő, agyagos pala, kőzettörmelékből álló, köves termőtalaj. A képen: sötét devon-korszakbeli palában gyökerező, klasszikus bakos művelésű tőke.